”Funderar om det bara finns stress i Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

För dem som drabbas av jobbstressen och behöver hjälp är vården dessutom ojämlik i Västerbotten. Det tycker i alla fall liberala landstingspolitikern Carin Hasslow.

Hon har skrivit en interpellation om stressrehab. Stressrehabiliteringen är en länsklinik, som ligger i Umeå.

– Det jag reagerade på var att de flesta remisserna kommer från Umeå med kranskommuner och inte från övriga länet. Endast 22 procent kommer från Skellefteå till exempel, och då kan man ju undra om det bara finns stress i Umeå, menar Carin Hasslow (L).

#jobbstress

Fått svar

Hennes önskan är att stressrehabilitering ska nå de människor som behöver hjälp i hela länet och därför skrev hon en interpellation som hälso- och sjukvårdsnämndens socialdemokratiske ordförande Karin Lundström svarat på.

”En väldigt god idé”

Har du fått något förslag på hur en möjlig länslösning skulle kunna se ut?

– Ja det har jag. Man vill starta stressgrupper lokalt och det är en väldigt god idé, och så vill man satsa på primärvården och distriktsläkarna och det är också en bra idé men jag kan inte riktigt se att det verkligen finns sådana möjligheter, säger landstingspolitikern.

Ser det som en utopi

– Inte minst här i Skellefteå har vi det väldigt tufft när det gäller primärvård och distriktsläkare och ska man då lägga på det här som ytterligare en arbetsuppgift så ser jag det nästan som en utopi att det skulle gå att genomföra.

Försäkringskassan förväntar sig också att läkarna framöver ska ta ett större ansvar när det gäller sjukskrivningarna på grund av stress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#jobbstress

Mer i ämnet