Foto: TT.

Fusk vid högskoleprovet kan ge fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar universitets och högskolerådet krafttag mot fusket vid högskoleprovet. Den som fuskar begår ett brott och riskerar i de grövsta fall upp till två års fängelse. Provtagarna får intyga på heder och samvete att man inte använder några otillåtna hjälpmedel.

– Om fusket får fortsätta urholkas förtroendet för högskoleprovet. Det vore tragiskt om vi måste stänga ner det men på det här sättet får de som skriver se att vi menar allvar och att vi inte tolererar något fusk, säger Åke Lernefalk som är pressansvarig vid universitets och högskolerådet.

Det är drygt 66 000 personer som anmält sig för att skriva högskoleprovet på lördag på 120 orter runt om i Sverige. Provet som har funnits sedan 1977 är en andra chans att ta sig in på högskola om betygen inte räcker till. En tredjedel av utbildningsplatserna plockas via högskoleprovet.

Upp till två års fängelse i grova fall

Nytt för i år är alltså att det är straffbart med otillåtna hjälpmedel.

– Man får intyga på heder och samvete att man inte använt otillåtna hjälpmedel och om man gör det kan det bli fängelse upp till sex månader och i grova fall upp till två års fängelse för osann försäkran, säger Åke Lernefalk.

De som skriver provet får också skriftligt intyga att man bara använder blyertspenna, radergummi, linjal och markeringspenna. Mobiltelefonen måste stängas av och läggas på anvisad plats.

Den som inte följer anvisningarna från provledaren får automatiskt underkänt. Den som bråkar och stör kan bli avstängd på två år och missa fyra provtillfällen.

Ett sätt att behålla statusen

Förra året upptäcktes 52 fall av fusk där proven också underkändes. Fem av dem gällde läkarprogrammet vid Karolinska Institutet och en hade sökt till basprogrammet vid Kungliga Tekniska Högskolan.  

– Hittills har vi bara fått positiva reaktioner på att vi visar att fusk inte ska löna sig och att man får räkna med allvarliga konsekvenser. Det är också ett sätt att behålla statusen på vårt högskoleprov, säger Åke Lernefalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.