Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att det rullar på med utredningen” – ekonomidirektören Peter Rönnholm kommenterar de senaste turerna i muthärvan. Foto: Anna Bergman/SVT

Fyra anhållna i Region Västerbottens muthärva om pensioner

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare högt uppsatta tjänstemannen i Region Västerbotten som misstänks för grovt mutbrott anhölls i veckan tillsammans med ytterligare tre män.

– Det rör sig om mutor i miljonbelopp, säger åklagare Arne Fors.

I november förra året polisanmälde Region Västerbotten oegentligheter i kapitalförvaltningen av pensionspengar. Regionen bedömde att de förlorat flera miljoner kronor.

I måndags anhölls den tidigare tjänstemannen som ansvarade för kapitalförvaltningen av pensionsfonder i sin frånvaro för grovt tagande av muta. Han greps sedan under tisdagsmorgonen. Samtidigt har en man, boende i Stockholmsområdet, anhållits misstänkt för grovt givande av muta och två män, även de boende i Stockholm, har anhållits för grov trolöshet mot huvudman.

Misstänkt mutbrott i Region Västerbotten

– Den som tagit emot mutan har missbrukat en särskilt ansvarsfull ställning, det har rört sig om systematiskt mottagande och så är det ju beloppen. Det rör sig om miljonbelopp, säger Arne Fors, åklagare vid riksenheten mot korruption, om varför mutbrotten klassas som grova.

Samtliga förnekar brott

Han vill inte gå närmare in på vad misstankarna om grov trolöshet mot huvudman handlar om.

– Men det är kopplat till regionens förvaltning av pensionspengar, säger Fors.

Alla fyra männen har förnekat brott. De kommer fortsätta att förhöras under onsdagen och torsdagen.

– Vi har väl en ganska bra bild av ärendet på vissa delar, men det är fortfarande jättemycket kvar att göra med att hämta in mer bankinformation, hämta in en del avtal och kontrollera uppgifter som framkommit under förhören, säger Arne Fors.

Nya uppgifter för ekonomidirektören

Regionens ekonomidirektör Peter Rönnholm var den som gjorde polisanmälan mot tjänstemannen tillsammans med regiondirektören Tommy Svensson. När SVT talar med honom har han ingen kännedom om att mannen är anhållen.

– Jag hade ingen aning, men det är bra att det händer något och att utredningen går framåt, säger Peter Rönnholm.

SVT har varit i kontakt med den tidigare regiontjänstemannens advokat som avböjt att kommentera utredningen i nuläget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rådgivningsföretaget saknade tillstånd – trots det tecknade Region Västerbotten avtal – hör ekonomidirektörens kommentar till det i klippet från november förra året. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mutbrott i Region Västerbotten

Mer i ämnet