Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns stora risker för oegentligheter” – hör Region Västerbottens ekonomidirektör om polisanmälan. Foto: Stefan Brännström/SVT

Misstänkt ekobrott inom Region Västerbotten – kan ha förlorat miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen lämnade Region Västerbotten in en polisanmälan angående misstänkta oegentligheter i kapitalförvaltningen av pensionspengar – ungefär 5,3 miljarder kronor.

En anmälan rörande trolöshet mot huvudman och mutbrott är inlämnad och regionen bedömer att man har förlorat miljonbelopp.

– Det handlar inte om flera hundra miljoner kronor, säger Peter Rönnholm, ekonomidirektör.

Uppgifter om att det ska finnas oegentligheter inom Region Västerbottens kapitalförvaltning har kommit fram i samband med ett visselblåsarärende.

– I vår kapitalförvaltning som vi bedrivit i aktiv egen regi har vi upptäckt svagheter och brister, säger Peter Rönnholm.

Trolöshet mot huvudman

En högt uppsatt tjänsteman inom regionen, som har haft ansvar för kapitalförvaltningen har tvingats sluta, efter en uppgörelse med Region Västerbotten.

Ekonomidirektör Peter Rönnholm bedömer att regionen förlorat miljonbelopp.

– Det handlar inte om flera hundra miljoner kronor, säger han.

En anmälan rörande trolöshet mot huvudman och mutbrott är inlämnad.

Kan påverka regionens ekonomi

Regionen vill inte uttala sig om vad de faktiska bristerna eller svagheterna handlar om. Men det rör sig om kapitalförvaltning inom pensioner – ungefär 5,3 miljarder kronor.

– Det kommer inte att påverka pensionerna, men det kan påverka regionens ekonomi om något hamnat i andra händer, säger Peter Rönnholm.

Så agerar regionen

För att säkra upp kapitalet har fonder och certifikat sålts ut samtidigt som de gått över till traditionell förvaltning.

Regionen har polisanmält ärendet och i nuläget är det upp till polisen att avgöra om något olagligt skett. Även polisen är förtegen om ärendet.

– Ekobrottsmydigheten har fått en sådan anmälan, i övrigt vill jag i nuläget inte lämna några kommentarer, säger Niklas Jeppson, åklagare.

Hör ekonomidirektör Peter Rönnholm i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.