Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt klart så har vi en ekonomi som inte fungerar” – hör regiondirektören Tommy Svensson om läget i Region Västerbotten. Foto: Anna Bergman/SVT

Region Västerbotten ser ut att gå 800 miljoner kronor minus i år

Publicerad

Region Västerbottens ekonomiska underskott fortsätter öka. Nu ser det ut att landa på upp emot 800 miljoner kronor i år.

– Det är utmanande för oss alla, säger regiondirektören Tommy Svensson.

Inför 2023 hade regionen lagt en minusbudget på 326 miljoner kronor. Till följd av inflationen och ökade kostnader har underskottet växt och beräknas nu sluta på 800 miljoner kronor.

”Måste producera mer”

Underskottet ska återbetalas inom en treårsperiod fram till 2027. Vilka besparingsåtgärder som kommer behöva vidtas framöver kan Tommy Svensson inte svara på i nuläget.

– Just nu kommer det inte innebära någonting för vården. Vi har den andra utmaningen som rör tillgänglighet och att vi har ett behov av att minska vårdköer, så vi måste kunna producera mer med de människor vi har idag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.