Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer att bli en jätteutmaning” – hör regiondirektören Tommy Svensson om det tuffa läget för region Västerbotten. Foto: Anders Öhlund/SVT

Region Västerbotten blöder ekonomiskt – 650 miljoner kronor fattas nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten blöder ekonomiskt. Inför budgetfullmäktige i november fattas nu 600-650 miljoner kronor.

– Läget är mycket bekymmersamt, det fattas mycket just nu. Situationen är mycket allvarlig, säger Tommy Svensson, regiondirektör i Västerbotten.

Regionens totala budget ligger på drygt 10 miljarder kronor. Det som nu skall sparas in är cirka 6 procent av budgeten, men det kan bli mer. En kommande lågkonjunktur och en hög inflation påverkar också och kan göra att situationen blir ännu sämre för regionen.

– Det handlar om 330 miljoner kronor i pensioner som ökat och måste betalas. Övrigt, som material, löner och hyrkostnader landar också på 300 miljoner. Det fattas 600–650 miljoner kronor i budgeten, säger Tommy Svensson.

Vårdkrisen i Västerbotten

Skattehöjning eller sparpaket

Samtidigt som beskedet om att 600-650 miljoner kronor nu måste sparas in brottas regionen med vårdköer som vuxit snabbt de senaste månaderna. Kostnader för hyrpersonal ökar också.

Skattehöjning eller sparpaket kommer att diskuteras – hör regiondirektören om alternativen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet