Här får du koll på partiernas löften till väljarna när det gäller vårdköerna. Foto: SVT

Så vill partierna korta vårdköerna i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Patienter i Västerbotten hör till de som får vänta längst på ett första besök och behandling i landet. Här får du koll på vad partierna i regionen har för lösning på problemet och vilka löften de ger till väljarna.

CENTERPARTIET:

1. Hur vill ditt parti korta vårdköerna i Västerbotten? 

Region Västerbotten är sämre än andra regioner på att uppfylla vårdgarantin. Här finns mycket som måste förbättras. Ett första steg är att primärvården tillförs mer resurser, såväl ekonomiskt som kompetensmässigt.

Det är viktigt med fungerande teamarbete runt patienten så att primärvården blir navet i regionens hälso- och sjukvård. Patienternas delaktighet i den egna vården måste öka och hälsofrämjande stöd ges högre prioritet. I den tilläggsbudget som Centerpartiet lade fram tillsammans med M, L och KD satsade vi 100 mkr på att korta vårdköerna jämfört med majoritetens 89 mkr.

2. Vilka löften ger ditt parti till patienter som väntar på vård i länet? 

Centerpartiet ska korta köerna i sjukvården och fler ska få fast läkarkontakt. Med Centerpartiets ledarskap ska Region Västerbotten bli en bättre arbetsgivare. Fler medarbetare som trivs på jobbet bidrar till kortare vårdköer. Det är viktigt att våga omprioritera när läget är kritiskt så att fokus läggs på att korta köer.

Desiree Coulton (C), politisk sekreterare.

KRISTDEMOKRATERNA:

1. Hur vill ditt parti korta vårdköerna i Västerbotten?

Kristdemokraterna vill öka vårdplatserna på länets tre sjukhus genom tydliga och viktiga satsningar på personalen. Som ett svar på de växande vårdköerna vill vi även utveckla en Västerbottnisk kömiljard, för att uppmuntra och belöna kliniker och avdelningar att konkret arbeta med att korta ner sina vårdköer. Det är ett viktigt teamarbete som de anställda gör och vi vill fortsätta att uppmuntra deras viktiga arbete.

Vi vill också införa en regional vårdförmedling bland regionerna i norr där vi kan hjälpas åt att beta av köerna gemensamt. Och även att andra vårdgivare knutna till regionen ska hjälpa till i köbearbetningen i större utsträckning.

2. Vilka löften ger ditt parti till patienter som väntar på vård i länet?

Sjukvården ska erbjuda tillgänglig och värdig vård av god kvalitet på likvärdiga villkor. Hälsofrämjande och förebyggande vård ska prioriteras och vara en naturlig del i alla vårdmöten. Man ska inte behöva vänta längre än vårdgarantin erbjuder.

Då ska man erbjudas vård inom annan region eller annan utförare. I en Kristdemokratisk styrd regionen ska ingen vänta längre än vårdgarantin och Kristdemokraterna sätter individen före systemet och kvalitet väger alltid tyngre än vem som utför tjänsterna.

Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare.

LIBERALERNA:

1. Hur vill ditt parti korta vårdköerna i Västerbotten?

För det första handlar det om att ha en långsiktig plan för personalpolitiken. Idag har vi stor brist på sjuksköterskor även inom vissa kliniker även undersköterskor. I stället för att ”släcka bränder” krävs att grundbemanning ökas. Utan personal kortas inte köerna.

Man måste titta mer på vårdflöden och vårdkedjor och att de hänger ihop för att patienten inte ska komma i kläm. Liberalerna vill tillsammans med övriga allianspartier arbeta i samverkan med personal och fackförbund för att hitta tillfälliga samt långsiktiga lösningar som möjliggör att kapa köer. Utöver det måste vi vara beredda på att upphandla vård inom landet samt inom Norden.

Liberalerna och alliansen satsar 100 mkr i tilläggsbudgeten för att skapa en köfri vård. Liberalerna gör med övriga allianspartier även en satsning på personalen med 70 mkr som ska gå till en utökad lönepott, personalfond, karriärvägar samt förbättrad arbetsmiljö på vårdavdelningar med hög vårdtyngd.

2. Vilka löften ger ditt parti till patienter som väntar på vård i länet? 

Liberalerna vill införa en fast läkarkontakt på hälsocentralerna, det ger trygghet och kontinuitet. Vi vill också införa äldremottagningar på våra hälsocentraler.

Liberalerna vill också öka antalet vårdplatser då de har reducerats kraftigt. Vi vill säkerställa vårdplatser för en värdig, tillgänglig och högkvalitativ vård. Det skapar en säkrare vård för patienterna och en god arbetsmiljö för personalen. Personalförsörjning, att vara en god arbetsgivare är absolut det viktigaste för att inte patienter ska behöva vänta.

Maria Lundqvist Brömster (L), gruppledare.

MILJÖPARTIET:

1. Hur vill ditt parti korta vårdköerna i Västerbotten?

Vi behöver utveckla vården i hela Västerbotten. Oavsett i vilken kommun du bor ska du ha god tillgång till vård. För att kunna göra det krävs det resurser men också att våga hålla i förändrade rutiner för att se resultat. Det handlar till viss del om att jobba med digitala lösningar, men också till viss del om att jobba med olika lösningar på olika platser i länet.

Vi ser personalen som en stark resurs och kunskapskälla och vi vill att fler ska vilja ta ansvar för lokala lösningar. De sitter på de bästa lösningarna för att få bort ineffektiva system. För att detta ska lyckas behöver regionerna mer statliga resurser, men också modiga politiker som vågar ta beslut och vara uthålliga. 

2. Vilka löften ger ditt parti till patienter som väntar på vård i länet?  

Att vi ska jobba för mer statliga resurser, fler lokala lösningar och att jobba för att förbättra förutsättningarna för våra anställda. Våra anställda måste vilja stanna hos oss.

Emma Lindqvist (MP) regionråd

MODERATERNA:

1. Hur vill ditt parti korta vårdköerna i Västerbotten?  

Genom kraftfulla satsningar på att korta vårdköer och på vårdpersonal. Vi vill minska onödig och dyr byråkrati samt annan ej vårdnära verksamhet. Detta gör att vi kan frigöra tid och pengar för att stärka vårdens kärnverksamhet, där vi vill prioritera en köfri vård samt bättre villkor för vårdens medarbetare. Vi vill införa en lokal kömiljard som ger extra pengar till de verksamheter som kortar köerna. 

2. Vilka löften ger ditt parti till patienter som väntar på vård i länet?  

Vid ett borgerligt maktskifte ska regionen ge en köfri vård. 

Niklas Sandström (M), oppositionsråd.

SOCIALDEMOKRATERNA:

1. Hur vill ditt parti korta vårdköerna i Västerbotten?

Regionens främsta uppdrag är att tillhandahålla vård till medborgarna utifrån behov och att korta vårdköerna är en viktig del i det arbetet. Personalen är vår absolut viktigaste resurs för att kunna beta av vårdköerna. Därför investerar vi i personalen genom att satsa på en bra arbetsmiljö, goda arbetsvillkor och fler kollegor.

Den stora utmaningen i Västerbotten är bristen på rätt kompetens, vi behöver fler som utbildar sig inom vårdyrkena. Vi satsar därför på att man ska kunna vidareutbilda sig på betald arbetstid. När det gäller utbildning av personal krävs det dock ett större ansvar från storstadsregionerna, då begränsningar finns i hur många vi kan utbilda samtidigt i Västerbotten utifrån kravet på verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Satsningar görs även på digitala verktyg och vi vill fortsätta utveckla 1177 för att man snabbt ska kunna komma i kontakt med vården.

2. Vilka löften ger ditt parti till patienter som väntar på vård i länet?

Vi vill att det ska vara enkelt att komma i kontakt med vården och det ska alltid vara tydligt för patienter vad som utgör nästa steg i en vårdprocess. Som patient ska man aldrig oroa sig för att falla mellan stolarna. Att minska vårdköerna är en huvudprioritet för Socialdemokraterna och vi kommer fortsätta arbeta för att vård ska ges efter behov och att vårdgarantin ska uppfyllas.

Peter Olofsson (S), regionråd.

SVERIGEDEMOKRATERNA:

1. Hur vill ditt parti korta vårdköerna i Västerbotten? 

Sverigedemokraterna prioriterar vård och fastighetsreinvesteringar, enda partiet som budgeterat ordentligt för fastighetsreinvesteringar under senaste tillfället regionfullmäktige antog en budget (2021). Vi finansierar våra satsningar på vård och fastighetsreinvesteringar genom att göra besparingar inom administration, skattefinansierad kultur som gynnar enskilda kommuner, politikerorganisation, och projekt.

Sverigedemokraterna kommer fortsatt prioritera vård. Vi behöver en stabil personalbemanning, personal som trivs och stannar kvar. Vi behöver bra fastigheter. Ingen ska falla mellan stolarna – samordningen mellan kommuner och regionen behöver fungera bättre framöver. Mer pengar behövs till sjukvård, för att göra den mer tillgänglig – mindre köer.

2. Vilka löften ger ditt parti till patienter som väntar på vård i länet? 

Sverigedemokraterna är det partiet som kontinuerligt satsat mest pengar på vård – och på bra byggnader då vi prioriterar vården. Personalen och en bra arbetsmiljö är viktiga prioriteringar för en bra fungerande vård, vilket innebär bäst förutsättningar för att minska köerna och att personalen trivs så de stannar kvar i Regionen.

Petter Nilsson (SD), ordförande.

VÄNSTERPARTIET:

1. Hur vill ditt parti korta vårdköerna i Västerbotten?

Vi måste se allas vårdbehov, tex människor med kroniska sjukdomar, inte enbart de som finns i de köer som registreras. Det finns ingen snabb lösning. Pandemin har inneburit att vård skjutits framåt i tid, men också att människor väntat med att söka vård och är mer långt gångna i sitt sjukdomstillstånd när de väl söker.

Med fler behövande är det än mer viktigt att följa principen om att vård ska ges efter behov. Vi vill via samarbetet med andra regioner effektivisera och korta köerna. Köper vi mycket av privata företag finns risk att vi blir lika beroende av dem som av hyrläkare. Bättre att anställa personalen själva.

2. Vilka löften ger ditt parti till patienter som väntar på vård i länet?

 Att vård ska ges efter behov. Vi accepterar inte att patienter köper sig före i kön eller andra gräddfilslösningar.

Att vi arbetar för att ha en bra tillgänglighet för alla, även för människor med kroniska sjukdomar och för de som av olika skäl inte har möjlighet att få sin behandling utförd i andra delar av landet.

Att vi fortsätter med att utveckla nya verktyg, t ex konsultation och behandling på distans, för att fler snabbare och enklare ska få tillgång till vård.

Jonas Karlberg (V), regionråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet