Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Olsson från Vårdförbundet och Magnus Hedström från Region Västerbotten. Foto: Lukas Deininger/SVT

Vårdkris i Västerbotten allt värre – över 60 indragna vårdplatser på NUS

Uppdaterad
Publicerad

Upp till hälften av alla vårdplatser på vissa avdelningar på Norrlands universitetssjukhus i Umeå är nedstängda just nu.

Det leder till att köerna, även till operationerna, växer stadigt.

– Det är fruktansvärt och kaotiskt. Många säger upp sig, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Oktober är vanligtvis den mest produktiva månaden på Norrlands universitetssjukhus i Umeå där många behandlingar och operationer genomförs. Men i år är det annorlunda.

– Vi har betydligt sämre tillgång på vårdplatser, säger Magnus Hedström, områdeschef Länssjukvård område 1 på Region Västerbotten.

Vårdkrisen i Västerbotten

På NUS är över 60 vårdplatser indragna just nu. Värst drabbad är avdelningen för medicinsk akutvård, MAVA, där hälften av de 24 platserna är nedstängda på grund av för lite personal.

Även andra enheter har bara hälften av platserna öppna och många enheter kan bara erbjuda två tredjedelar av sina platser.

Vårdförbundet: ”Brist på attraktiva villkor”

Det stora problemet är enligt Magnus Hedström personalbristen. Det håller inte Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten, med om.

– Det är brist på attraktiva villkor så att sjuksköterskorna vill jobba kvar, säger hon.

Fler från universitetet och fler pensionärer

För att få bukt på problemet utvärderar Region Västerbotten nu olika möjligheter, exempelvis hur de ska närma sig sjuksköterskestudenter i slutet av deras utbildning.

– Vi har diskuterat olika ekonomiska lösningar för att de ska komma till oss, säger Magnus Hedström.

En annan resurs som man vill kunna nyttja på kort sikt är personal som har gått i pension.

– Där försöker vi att man över en tid skulle kunna se över schemamodeller och extra ersättningar, säger han.

– Det bästa vore om personer med så lång arbetslivserfarenhet kunde bli mentorer till nya kollegor, säger Jenny Olsson som tror att det finns många pensionerade som kan vara intresserade, men att ersättningen är alldeles för låg.

I klippet hör du Magnus Hedström och Jenny Olsson berätta om var läget är mest allvarligt samt hur situationen för personalen och chefer är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet