Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskan Karin Järback berätta om varför hon slutar i klippet: ”Det har eskalerat år för år, varje sommar blir tuffare”. Foto: SVT, Ida ThellenbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barnmorskan Karin slutar på förlossningen i Umeå: ”Vill kunna ha semester med mina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio år på förlossningen och som förtroendevald för Vårdförbundet – nu slutar barnmorskan Karin Järback på förlossningen i Umeå.

– Inte en sommar till med att sälja min semester, säger hon.

Förra året fick barnmorskorna på förlossningen besked först i juni om vilka veckor de fick semester. Runt hälften av barnmorskorna tvingades sälja sin semester för att verksamheten skulle fungera och Karin Järback befarar att det blir ett liknande scenario i år.

– Man klarar inte att följa lagen och att ge besked om semester senast två månader innan sommaren..

– Kommer det inte till fler som kan täcka upp passen så blir det åter upp till barnmorskorna att klara sommaren åt verksamheten genom att sälja sin semester och gör man inte det blir man beordrad att arbeta, säger hon.

Jobbat tio år på förlossningen

Karin Järback har jobbat i tio år på förlossningen och specialistmödravården och är förtroendevald på Vårdförbundet. Nu slutar hon innan sommaren, tar tjänstledigt från förlossningen och går till en tjänst inom primärvården.

– Den känns jättetråkigt men förra året sålde jag semester och den här sommaren vill jag kunna vara med mina barn, säger hon.

Hör mer om varför Karin Järback lämnar en verksamhet hon brinner för i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet