Undersköterskorna på BB och förlossningen i Umeå larmar om ohållbar arbetsmiljö – igen

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor har flera gånger larmat om dålig arbetsmiljö på BB och förlossningen i Umeå. Nu har även undersköterskorna fått nog.

– Hit men inte längre, det går inte, säger skyddsombudet och undersköterskan Amanda Nordén.

Undersköterskorna larmar nu för andra gången om missförhållanden på arbetsplatsen. För ett tag sedan gjorde de en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket på grund av personalbrist och hög arbetsbelastning.

Regionen svarade till Arbetsmiljöverket om vilka åtgärder man vidtagit. Enligt Olov Grankvist, verksamhetschefen för obstetrik och gynekologi var Arbetsmiljöverket nöjda med det som ledningen presenterade. Bland förslagna åtgärder fanns schemalagda raster och att komplettera upp med vikarier.

Förlossningsvården i Västerbotten

Men undersköterskorna kände dock att ledningens respons var otillräcklig och gör därför nu en ny anmälan om bristande arbetsmiljö.

– Det fanns inte någon långsiktig lösning. Vi har rätt att jobba de timmar vi ska, men inte de horribla övertidstimmar som vi faktiskt gör och har gjort så länge, säger Amanda Nordén, skyddsombud.

”Vi går på knäna”

Enligt skyddsombuden Amanda Nordén och Alexandra Edeblom är personalbristen det största problemet och vill lyfta att det är personalen som får ta den kris som råder.

– Vi har en för låg budget, det finns inte pengar att anställa fler. När vi väl får pengar att lägga ut ett vikariat är det för få som söker. Vi behöver mer personal, vi går på knäna, säger Amanda Nordén.

”Vi lägger oss inte platt”

– Det är personalbrist och svårt att bemanna på alla sidor. Jag håller med om att vikarier är en kortsiktig lösning men det är det vi kan göra just nu. Vi kommer inte lägga oss platta bara för att Arbetsmiljöverket var nöjda med åtgärderna. Vi behöver fortsätta jobba med långsiktig bemanning, säger Olov Grankvist.

Hör ombuden berätta om undersköterskornas situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet