12 barnmorskor saknas inför sommaren i Västerbotten – risk att Lycksele BB stängs igen

Publicerad

I fjol saknades sju heltidsarbetande barnmorskor inför sommaren. I år saknas ännu fler – 12 stycken. Nu riskerar Lycksele BB att återigen hålla stängt över sommaren och gravida i inlandet att hänvisas till Skellefteå eller Umeå.

– Jag ser stor risk för att barnmorskor inte får sammanhängande semester i år, säger Karin Järback på Vårdförbundet.

Förra sommaren tvingades BB i Lycksele hålla stängt under tre veckor eftersom det saknades barnmorskor för att bemanna alla pass.

Inför årets sommar har politikerna sagt att alla tre förlossningsavdelningar, Umeå, Skellefteå och Lycksele ska vara öppna. Men ifjol saknade man sju heltidsarbetande barnmorskor inför sommaren. I år saknas 12 stycken.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Vi har en värre situation i år, det är flera barnmorskor har sagt upp sig under året så läget är pressat, säger Olov grankvist, verksamhetschef vid centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten, CFOG.

Lockat med 30 000 kronor i veckan

För att försöka locka personalen att jobba under sommaren har verksamheten erbjudit förlösande barnmorskor som jobbar vissa veckor en bonus på 30 000 kronor i veckan. Men alla får inte del av pengarna.

– Det är bara barnmorskor på förlossningen som får pengar, inte barnmorskor på BB eller inom specialistmödravården, vi riskerar att dela upp arbetslaget i ett a och b-lag, säger Karin Järback, barnmorska och förtroendevald på Vårdförbundet.

Hade man kunnat göra något annorlunda som du ser det inför sommaren?

– Jag tänker att erbjudandet om pengar hade kunnat legat ute under en större del av sommaren, för att göra det mer rättvist.

Hör vilka konsekvenser bristen på barnmorskor får och vad det betyder för Lycksele BB i klippet.

Har du påverkats av bristen på barnmorskor? Bor du i inlandet och har gått igenom en jobbig förlossning? Eller är du orolig för att föda i sommar – kontakta oss! Mejla: ida.thellenberg@svt.se Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet