Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olov Grankvist om hur gravida i inlandet ska tänka inför sommaren och när ett besked om Lycksele BB kan komma Foto: SVT

Barnmorskekris i Västerbotten inför sommaren – Lycksele BB riskerar stängas i sju veckor

Uppdaterad
Publicerad

Sommarbemanningen för förlossningsvården i Västerbotten är fortfarande inte löst. På Lycksele BB är det totalt sju veckor där det saknas barnmorskor och risken är stor att regionen tvingas till en lång nedstängning.

– Läget är värre i år än i fjol, säger verksamhetschef Olov Grankvist.

Personalen på Centrum för obstetrik och gynekologi, CFOG, har fortfarande inte fått veta när och hur många veckor de får beviljat semester i sommar. Orsaken är den stora bristen på personal. Förra sommaren tvingades förlossningen i Lycksele att stänga i tre veckor – inför denna sommar är det hela sju veckor där bemanningen inte är löst.

– De veckor vi har svårast att lösa är vecka 25-32 men hela våren har vi haft jättesvårt att bemanna i Lycksele, säger Olov Grankvist, verksamhetschef Centrum för obstetrik och gynekologi, CFOG.

Sju veckor kvar att lösa i Lycksele

I både Lycksele och Umeå är behovet av barnmorskor stort, i Skellefteå ser läget något bättre ut enligt Olov Grankvist, verksamhetschef CFOG.

Runt 9 maj hoppas Olov Grankvist kunna lämna besked om och i så fall hur länge Lycksele BB och förlossning kommer stänga.

Ska ha tre förlossningsmottagningar

Det finns en politisk enighet i Västerbotten att länet ska ha tre förlossningsmottagningar och att de ska vara öppna. Men nu har politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden skjutit över beslutet om Lycksele till verksamhetschefen Olov Grankvist.

– Vi har fått i uppdrag att göra sommarplanering för varje enhet separat och om någon enhet inte kan lösa bemanningen så har vi fått okej att göra begränsningar i utbudet, det för att personalen ska kunna få så mycket sommarsemester som möjligt.

Hör Olov Grankvist om hur gravida i inlandet ska tänka inför sommaren och när ett besked kan komma, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet