Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blivande sjuksköterskan Sandra Strömberg Lundman i Skellefteå startade namninsamlingen – hör henne berätta varför i klippet. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Över 100 blivande sjuksköterskor vägrar anställning hos region Västerbotten – om inte lönerna höjs

Publicerad

Över 100 sjuksköterskestudenter vid Umeå universitet har skrivit under ett upprop om att inte ta anställning hos region Västerbotten när de är färdigutbildade – om inte ingångslönen höjs till minst 30 000 kronor.

Uppropet är inspirerat av det som studenterna i Västra Götaland gjorde i början av året, vilket resulterade i höjda löner för viss vårdpersonal.  

I klippet hör du Sandra Strömberg Lundman i Skellefteå, om varför hon valt att starta namninsamlingen.

Hoppas skapa trygghet

Namninsamlingen är bara till för de studenter som hade tänkt ta anställning vid Region Västerbotten. Förutom kravet på höjd ingångslön vill studenterna också garanteras en ordentlig introduktion på fyra veckor.

– Jag hoppas att förstagångslönen ska bli på en mer vettig nivå och att man ska känna mer trygghet i sin anställning, säger Sandra Strömberg Lundman, som studerar sista terminen till sjuksköterska.

Sjuksköterskestudenter kommer inte ta anställning hos regionen enligt en namninsamling som startat. Foto: Skärmdump

Inte förvånad att det pågår

Namninsamlingen pågår fram till den 30 september och därför har Region Västerbotten inte blivit delgiven den ännu, men Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Västerbotten, är inte förvånad över att en namninsamling har startat.

– Jag tänker att det är bra att studenter engagerar sig och jag är kanske inte förvånad över att det pågår något sådant, säger hon.

Höjde ingångslönen i våras

Hon menar att det just nu är mycket fokus på sjukvården och arbetsvillkor i hela landet, men säger att Region Västerbotten under våren höjde ingångslönen för sjuksköterskorna till 28 000 kronor i månaden.

Enligt Vårdförbundets statistik var medianlönen för nyexaminerade sjuksköterskor förra våren 27 000 kronor i månaden.

Inga problem att få jobb

Det har inte varit några problem för Sandra eller någon annan i klassen att få jobb inom kommunen och regionen. Hon beskriver att det har funnits ett stort behov där några i hennes klass haft två sommarjobb och alternerat mellan kommunen och regionen.

Själv har hon valt att bara jobba för kommunen.

– Jag har alla somrar valt att jobba kommunalt. För det är bättre lön att jobba för kommunen än åt regionen, säger hon.

Under vårterminen 2022 fanns det 770 registrerade sjuksköterskestudenter på Umeå universitetet varav drygt 300 av dem läser utbildningen på distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.