Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan och skyddsombudet Martina Edberg uppmanas att ta på sig extrapass under sin semester – annars kan hon beordras ut i arbete ändå. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Hot om indragen semester upprör vårdpersonal på Skellefteå lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor på Skellefteå lasarett uppmanas att frivilligt ta på sig extrapass – annars kommer semester att dras in för dem.

I nuläget klarar man inte vården under ett par veckor i sommar enligt regionledningen i Västerbotten.

– Nu är man rädd att bli beordrad, rädd att bli uppsagd om man vägrar, säger Martina Edberg, sjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet.

För att få ihop tillräckligt med vårdplatser har regionledningen beslutat om sängplatser för överbeläggningar under veckorna 30-31.

De veckor som det är allra störst brist på personal på lasarettet.

– Vi måste lösa det på något sätt för att ta hand om våra patienter. Vi hoppas att vår personal kan ställa upp, men det är en tuff situation, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Ingen extrabonus för beordrat jobb

Bonusen för den som ställer upp har sockrats från 2 800 kronor till 3 400 kronor per dagpass.

Om schemat ändå inte går ihop – har sjuksköterskorna fått veta att de kan tvingas avbryta sin semester och beordras till arbetet – utan extrabonus.

”Rädd för att inte orka”

På kirurgen 2 är sjuksköterskor förtvivlade eftersom man redan ställt upp och tagit på sig 50 extrapass innan det här beskedet, berättar sjuksköterskan och skyddsombudet Martina Edberg.

– Det går inte att komma första semesterveckan med hot och tvång. De har haft hela våren på sig att lösa det här, säger Martina Edberg och fortsätter:

– Man är rädd för att inte orka då det kommer bli ganska mycket ensamarbete med många sjuka patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.