Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Närsjukvårdsområdeschefen om hur hög ersättning du får om du flyttar din semester Foto: SVT

Regionen lockar med tusenlappar för att försöka lösa bemanningskris i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är mitten av juni har inte region Västerbotten lyckats lösa bemanningen i sommar på flera vårdavdelningar på Skellefteå lasarett. Nu erbjuder regionen tusentals kronor för de sjuksköterskor som kan tänkas flytta sina semestrar – annars finns risken att semestrar tvångsflyttas.  

Bemanningssituationen vid Skellefteå lasarett har länge sett ytterst skral ut i sommar och man har dragit ner rejält på antalet vårdplatser. Nu börjar situationen nå akut låga nivåer på antalet vårdplatser under främst vecka 30 och 31.

I hopp om att locka befintlig personal att jobba under de kritiska veckorna höjer nu regionen ersättningen för de sjuksköterskor som är beredda att gå in och jobba dessa veckor.

Nappar inte tillräckligt många kan det bli aktuellt att flytta om i semesterplaneringen, meddelar regionen.

– Nästa alternativ är att flytta om semestrar, men det är inte ett läge vi vill hamna i, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det sockrade budet om höjd ersättning riktar sig till sjuksköterskor på kirurgcentrum, ortopedmottagningen samt medicinsk och geriatrisk klinik. Nästa vecka hoppas regionen veta mer om de lyckas lösa de kritiska veckorna eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet