Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mer värdeskapande, mer tid till patienter, mer tid till det som behövs” – hör vad AI innebär för regionen. Foto: Linnea Vennström/SVT

Robotar ska spara 100 000 arbetstimmar i Region Västerbotten: ”Gör att vi räcker till”

Publicerad

I maj har Region Västerbotten sparat 6 800 timmar på att låta robotar sköta administration som annars hade fallit på vårdpersonal. Målet är att spara 100 000 timmar i år.

– Det betyder att vårdpersonal får tid till att möta patienter, säger Johannes Hörnberg, verksamhetschef Centrum för medicinsk teknik Region Västerbotten.

Region Västerbotten arbetar aktivt med att överlåta administrativt arbete till robotar – så kallad intelligent automation. Det gör att vårdpersonal kan lägga mer tid på patienterna, och mindre tid på pappersarbete.

– Hade vi inte haft robotarna hade vi behövt anställa ytterligare sköterskor, säger Johannes Hörnberg.

Här används AI

På röntgenenheterna i länet har AI kunnat ersätta personal, något som underlättat för bemanningen. Dessutom pågår ett pilotprojekt för att låta AI förutse när en person kan lämna sjukhuset – för att optimera antalet sängplatser och som ett stöd till personalen.

– Det är jättepositivt med sådan här teknik och att den utgår från riktiga utmaningar i vården, säger Johannes Hörnberg.

Mänskliga möten

Enligt Johannes Hörnberg är kompetensförsörjningen en av vårdens största utmaningar, och även om AI inte är hela lösningen, kan den vara till stor hjälp.

– Ska vi har tillgång till vård i norra Sverige måste vi hitta sätt som gör att vi kan använda medarbetare till det de är utbildade för – mänskliga möten, säger Johannes Hörnberg.

Hur kan regionen säkerställa patientsäkerheten när de arbetar med AI? Hör svaret i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.