Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ersätts papper och penna med AI – se när Sara Lundsten, doktorand, visar det nya systemet. Foto: Linnea Vennström/SVT

AI testas på postoperativ avdelning på NUS – avgör när patienter kan skrivas ut

Uppdaterad
Publicerad

Just nu testas ett nytt system med artificiell intelligens, AI, på en avdelning på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Syftet är att frigöra resurser, sängplatser och material – för bättre patientvård.

– Det här är en glad nyhet. Vi ser potential med den här tekniken, säger Sara Lundsten, doktorand och anestesi- och intensivvårdssjuksköterska.

Till den postoperativa avdelningen på NUS kommer patienter efter att de genomgått en operation. Hittills har logistiken kring lediga och upptagna sängplatser skötts analogt.

– Med den här tekniken kan vi resursoptimera, säger Sara Lundsten.

Så kan AI hjälpa

Patienterna är uppkopplade till en mängd teknisk utrustning som samlar in data. Det kan handla om puls, blodtryck, andningsfrekvens – parametrar som AI kan analysera för att sedan förutse när personen är pigg nog att lämna sjukhuset.

– Vi kan få hjälp att dra slutsatser som är svårt för den mänskliga hjärnan att göra, säger Sara Lundsten.

Se när Sara Lundsten visar hur AI-systemet fungerar i videon.

Patientsäkerheten

All data som samlas in lagras lokalt på regionens egna nät. Dessutom krävs behörighet för att få tillgång till systemet.

– Vi har gjort ett gediget arbete kring patientsäkerheten, det är väldigt säkert, säger Sara Lundsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.