Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när röntgenläkaren Marie Strand visar hur hon använder AI i sitt arbete. Foto: Linnea Vennström/SVT

Röntgenavdelningarna i Västerbotten har använt AI i flera år – hjälper läkare diktera

Uppdaterad
Publicerad

På alla tre röntgenenheter i Region Västerbotten använder läkarna röststyrd diktering istället för medicinska sekreterare. Något de är ensamma om i regionen.

– Det är bara positivt. Det är en teknisk utveckling, säger Camilla Kapstad, chef för medicinska sekreterare Region Västerbotten.

Det är när röntgenläkarna ska göra ett utlåtande om en patient som de tar hjälp av AI-röststyrd diktering. Istället för att medicinska sekreterare ska anteckna det som läkaren säger, kan läkarna tala in ett utlåtande direkt i datorn.

– Förut var det sex sekreterare som antecknade och nu är det en, men ingen har behövt sluta. De har fått andra arbetsuppgifter, säger Camilla Kapstad.

Frigör resurser

Röststyrd diktering infördes redan för tio år sedan och sedan dess har det effektiviserat verksamheten. Tidigare har vårdpersonal hanterat tidsbokningen – nu kan istället de medicinska sekreterarna sköta det mesta av administrationen.

– Det är bra. Det frigör personal att göra det de är utbildade till, säger Camilla Kapstad.

Svårt att rekrytera

Enligt Camilla Kapstad är AI även en del av lösningen i att klara av bemanningen.

– Speciellt medicinska sekreterare är en yrkesgrupp som är svår att rekrytera.

Hur bra fungerar det med AI på röntgenenheten? Hör röntgenläkaren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.