Flera äldre som var smittade av coronaviruset har avlidit på sina vård- och omsorgsboenden i länet. Yngve Gustafson kritiserar inte Region Västerbotten, men menar att dödsfall på boenden i Stockholm hade kunnat förhindras. Foto: Pontus Lundahl/TT, Mikael Assmundsson/SVT

Fyra dödsfall på boenden i veckan

Uppdaterad
Publicerad
I veckan avled fyra personer till följd av covid-19 i länet – samtliga på vård- och omsorgsboenden. Det bekräftar Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

I onsdags rapporterade regionen in två dödsfall, och under fredagen konstaterades att ytterligare två personer gått bort som var smittade med covid-19.

– Samtliga dog på vård- och omsorgsboenden, och det är äldre personer som avlidit, säger Gunilla Persson.

Det handlar om boenden där det redan finns en bekräftad smitta, och det rör sig om olika vård- och omsorgsboenden, enligt Gunilla Persson.

Vilka kommuner de avlidna bodde i, och deras ålder och kön, väntar regionen att gå ut med till på måndag.

Det här betyder att nio av de 23 personer som har avlidit i covid-19 i Västerbotten har gjort det på vård- och omsorgsboenden.

Professorn: ”Dödsfall har skett i onödan”

Yngve Gustafson som är professor i geriatrik har i flera medier kritiserat vården i till exempel Stockholm för att äldre med covid-19 inte fått vård på sjukhus, utan istället ordinerats palliativ vård.

– De flesta på boenden har chans att överleva om de får riktig vård. Istället vanvårdar vi och låter gamla människor dö. I Stockholm har några hundra dödsfall skett i onödan, säger Yngve Gustafson till SVT.

Han är inte insatt i de dödsfall som skett på boenden i Västerbotten, men uppmanar Region Västerbotten att följa lagen och inte neka någon adekvat behandling på grund av ålder.

– Kan sjukvårdsbehandling leda till att man överlever ska man få det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet