Bara 35 gäddor kvar för gäddfiskaren Morgan Bohman Foto: Svt

Gäddfiskaren nära sitt mål

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni gäddfiskaren Morgan Bohman från Kalvträsk? Morgan har varit ute med sitt kastspö varje dag nu i ett halvårs tid. Snart är han framme vid sitt mål: 3 000 gäddor.

– Just nu ligger jag på 2 965 fångade gäddor. Det är bara 35 gäddor kvar, alltså...säger Morgan Bohman med ett leende.

Och inte är det vädret han ler åt. Snöglopp, hård vind och någon plusgrad är vad Kalvträsket bjuder på denna dag den 16 oktober, då en vanlig sportfiskare helst sittar inne vid en brasa och läser en Hans Lidman – roman om vakande öring och trollsländor ovanför trolska tjärnar i juli. Morgan ler för att han ser målet inom räckhåll.

18 gäddor per dag
Ingen – utom han själv – trodde väl att 3 000 spöfångade gäddor skulle vara möjligt på en sommarsäsong.

Snön låg i luften också när Morgan grog igång sitt fiske i slutet av april. Sedan dess har han nött på – dag ut och dag in. En ordinär sportfiskare är förmodligen nöjd om hon fångar 18 gäddor på en dag. Morgan Bohman har i genomsnitt – fångat 18 gäddor varje dag – det senaste halvåret. Alla noga bokförda – men nåt Guinesssrekord blir det inte tal om. Då krävs en kontrollant vid varje fisketur. Ändå har Morgans egen fisketävling kostat honom åtskilliga tusenlappar i förlorad arbetsinkomst.

– Men det är bara pengar. Det här något större...

Morgan Bohman försvinner ut i Kalvträskets snötryfferade dimma.

Bara 35 gäddor kvar.

På torsdag beräknar Morgan Bohman att han passerar sin egen uppställda drömgräns: 3 000 gädddor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gäddrekord

Mer i ämnet