Foto: SVT

Gamern Josefine tröttnade på sexism – vill ändra spelkulturen

Uppdaterad
Publicerad

Efter trakasserier, klagomål och förfrågningar om nakenbilder kände Josefine Wallenå från Umeå att gamingvärlden inte var en plats där hon som kvinna var välkommen. Nu arbetar hon för att spel-gemenskapen ska bli en mer inkluderande plats.

– Många tror att tjejer inte spelar eftersom vi inte syns, men det beror ju på att vi väljer att vara tysta, inte skylta med att vi är tjejer – för då blir vi dåligt behandlade, säger Josefine Wallenå till SVT.

Josefine Wallenå är en hängiven gamer sedan många är tillbaka, men det har inte alltid varit lätt och hon har fått utstå mycket kritik och hån.

– Det var alltifrån att man sög på spelet för att man är tjej, att man skulle gå tillbaka till köket eller frågor om jag kunde skicka nakenbilder.

Har stött på tjejer som förvränger sina röster

Genom åren har Josefine stött på många tjejer som delar hennes erfarenhet. Bland annat har hon stött på tjejer som förvränger sina röster när de ska kommunicera inuti spelen.

– Det var då jag började känna att det inte ska vara så här, säger hon.

Då klev hon in i föreningen Female Legends, som jobbar för ett mer inkluderande klimat inom gaming, och nu är Josefine vice ordförande i föreningen.

Startade ny liga för tjejer

Nu har Josefine och hennes föreningsvänner inom Female Legends startat en ny esport-liga där endast tjejer och icke-binära får vara med. Tanken är att skapa en trygg miljö och få fler tjejer att upptäcka esport.

– Esporten har ju potential att vara en otroligt inkluderande sport där alla kan delta. Oavsett om man har någon funktionsvariation, var man kommer ifrån och kön. Tyvärr är vår värld inte inkluderande och schysst nog som det ser ut idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.