Garageland firar 25 med ny skiva

Uppdaterad
Publicerad

Det började med två killar som ville ge ut skivor i punkens gör-det-själv-anda. Nu har Lars Gillén och Tommy Persson drivit Garageland Records i Umeå i 25 år och det firas bland annat med en samlingsskiva.

De två musikintresserade ville ge ut sitt eget punkband på skiva och har förmodligen det första bandet som gjorde det sedan 1965. Skivbolaget utvecklades så småningom och blev också en skivbutik. Namnet kommer från just punken och en låt av the Clash.

– Själva refrängen ”We´re a garageband, we come from garageland” tyckte vi var så bra för vi gav ju ut garageband.

– Fast många har ju trott att vi har en bilverkstad...från början var det jättemånga som ringde och frågade efter reservdelar, skrattar Lars Gillén när han minns tillbaka.

Fick ge ut frän grupp

Första stora kicken kom när killarna fick ge ut en 60-talsinspelning av det amerikanska bandet Blue cheer.

– De hade ju legat etta på USA-listan och var superstora och var det band som spelade högst i hela världen. Allt var ju bara fränt med dem. Så då fick vi ut den på vinyl. Det var första stora grejen, berättar Lars Gillén.

Skivförsäljningen minskar

Om man jämför hur det såg ut från start och hur det ser ut nu finns det framför allt en skillnad.

– Ja, det är att vi säljer mindre skivor nu och det är ju den klassiska kommentaren; nedladdningen. Den tar en del, säger Lars Gillén.

Han berättar att man numera oftast inte tar hem mer än tjugofem exemplar av en skiva. Vid starten kanske man tog hem hundratals. Lars Gillén menar att de överlevt som skivbutik främst på grund av det breda sortimentet som består av mycket vinyl -bäde ny och gammal, 60- och 70-talsmusik och indie.

– Eftersom vi inte lever enbart på det här behöver vi inte sälja det vi inte gillar. Det är fördelen, säger Lars Gillén, som lägger ned runt tjugo timmar i veckan på Garageland.

Dessutom står man till tjänst med att spåra upp och ta hem utgivningar från hela världen som inte längre ligger i lager någonstans och är svårhittade för kunderna.

Decimetertjockt affischlager

Det har gått upp och ner genom åren, men något som stått stadigt är butiksdisken. Över den har mycket diskuterats genom åren. Och att den är översållad med ett på sina ställen decimetertjockt lager affischer har sin förklaring.

– Disken skulle ju prydas och då blev det att band kom in och satte upp sina affischer. Grejen med det här är att vi aldrig har tagit bort en enda affisch, så någonstans här under börjar det på 1985, säger Lars Gillén och pekar mot ett lapptäcke av bandbilder.

Men vilken affisch som finns underst är det ingen som minns.

Och gyttret finns på andra håll i butiken. Det är mössor, planscher, skivbackar, prydnadssaker och längst uppe i taket hänger en plastcykel.

– Det är ju som våra egna vardagsrum. Det vi inte får ha hemma för familjen -det har vi här, berättar Lars Gillén och skrattar.

Bandkarriärer startade här

Hur viktiga har ni varit för musiklivet i Umeå tror du?

– Ja, lite grann tror jag eftersom vissa band har ju startat sin karriär på Garageland. Det vi brukar skryta mest om det är ju Meshuggah. Vi släppte ju deras första skiva. Och många andra Umeåband har hamnat hos oss så att det är klart; nog har man väl betytt en del säger Lars Gillén.

– Sedan finns det ju band vi missat också. Isolation Years var sugna på att ge ut nyinspelat material genom oss. Men vi ville hellre ge ut deras demos och då blev det ett annat bolag för dem.

Framtiden oviss

Hur det ser ut för Garageland i framtiden är svårt att sia om.

– Nu lunkar det på, men det beror på vilket håll det går åt. Jag tror att det kan bli problem med återväxten, för många 14-16-åringar laddar ju hem musik från internet och kör MP3, säger Lars Gillén.

En positiv sak är ändå, menar han, att många grupper börjat ge ut vinylskivor igen, och det är Garageland bra på att ta hem.

Firar med konsert och samlingsskiva

25-årsjubiléet firas med en konsert på Scharinska och en samlingsplatta. Där finns band som passerat Garageland genom åren. En del låtar är tidigare inte utgivna och en del är specialinspelade.Till exempel har Umeåbandet the Cretins gjort en viss Clash-cover som en hyllning till stället.

– Där fick vi själva vara med och skrika kör. Jimmy Ågren spelar munspel och Dennis Lyxzén var med och sjöng. Det var riktigt roligt -det blev som en firmafeststämning, berättar Lars Gillén.

Bästa låten?

Träffar man någon som haft musiken som intresse ett helt liv och som drivit skivbutik i ett kvarts sekel måste man ju bara fråga vilken som är bästa låten genom tiderna.

– Det är två. ”Strawberry Fields” av Beatles och ”Anarchy in the UK” av Sex Pistols, svarar Lars Gillén blixtsnabbt.

Åsa Mjörndal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.