Gazette förstärker VK-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade samarbetet mellan Västerbottens-Kuriren och Balticgruppen ger nu pengar i VKs kassa. Nära hälften av VKs resultat i fjol kommer från det gemensamma fastighetsbolaget.

När fastighetsbolaget Gazette bildades förra årsskiftet blev det omgående en av dom större fastighetsägarna i Umeå.

Värdet på fastighetsbeståndet är nära 1,8 miljarder och omfattar bland annat VK-huset på Västerslätt, byggnader på Ersboda, Umedalen och centrala stan. Där finns också Hotell Björken och andra byggnader på sjukhusområdet.

Äger 50 procent var

Balticgruppen och VK äger hälften var i Gazette, och när det första verksamhetsåret nu redovisas står det klart att fastighetsaffären ger klirr i kassan för VK-koncernen.

Av resultatet på 54 miljoner kommer närmare hälften – 25 miljoner – från fastighetsbolaget Gazette.

– Det följer den plan vi hade, kanske är det något bättre också, säger VK-koncernens vd Sture Bergman.

Investeringar på 150 miljoner planerade

Och pengarna behövs. VK-koncernen planerar att de närmaste tio åren investera bortåt 150 miljoner för att möta den förändrade mediekonsumtionen. Det handlar bland annat om mer rörligt material på webben, och om publicering på nya plattformar, t ex läsplattor.

– Pengarna till de investeringar vi planerar ska ju tas från verksamheten, så därför effektiviserar vi den.

– Och det förutsätter också en bra kapitalförvaltning, vilket Gazette är en del av, säger Sture Bergman.

Göran Zackari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.