Foto: TT.

Flera förskolor har giftiga leksaker

Uppdaterad
Publicerad

Efter kommunala miljöinspektioner uppmanas fem förskolor och tre familjedaghem i Norsjö kommun att se över sina giftfria miljöer. På förskolorna återfanns gamla leksaker och vinylhandskar som innehöll gifter. Nu vill föräldrar och förskolelärare se en förändring.

När miljöinspektionerna gjordes hittades äldre möbler med flamskydd på, äldre leksaker med gammal plast och vinylhandskar som innehöll farlig plast. I rapporten står det att den farliga plasten och flamskydden kan innehålla reproduktions– och hormonstörande egenskaper.

Maria Lundberg är representant i förskolerådet på en av förskolorna som fått kritik. Hon vill att leksakerna och materialen som är farliga ska bytas ut så fort som möjligt.

– Alla föräldrar tycker nog att man bör ta det på allvar. Vi vill ju säkerställa miljön för våra barn. Men allt handlar ju om pengar som vanligt och jag tror ju tyvärr inte att det kommer hamna så långt upp på prioritetslistan, säger Maria Lundberg.

”Kommunen bör satsa på en giftfri miljö”

Sara Lindahl är utbildad förskolelärare och har tidigare jobbat heltid med barn. Nu har hon istället riktat in sig på att sälja hemmagjorda och giftfria deodoranter. Hon tycker att kommunen bör satsa på giftfria förskolor för att locka fler till Norsjö.

– Medvetenheten kring farliga kemikalier ökar och att ha sina barn i en giftfri miljö är väldigt viktigt för många föräldrar. Jag tycker kommunen ska satsa på att göra alla förskolor i kommunen giftfria. Jag förstår att det kommer kosta mycket pengar, men jag är övertygad om att det skulle bidra till att Norsjö kommun blir mer attraktiv för småbarnsföräldrar, säger Sara Lindahl.

Kommunen rekommenderas att byta ut alla leksaker som är tillverkade innan 2007 och leksaker som saknar CE–märkning, byta ut textilier som har flamskydd och tvätta alla nya textilier innan användning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.