Genrebild. Foto: TT

Gjorde Hitler-hälsning och spottade på polis – döms

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man hemmahörande i Umeå döms sedan han efter en blöt kväll gjort Hitler-hälsning på Rådhustorget. När en av poliserna som tog hand om honom inte hade en hudfärg som föll 22-åringen i smaken, spottade han på polismannen och hotade att döda honom.

Det var i början av juli i år som 22-åringen var kraftigt berusad och avlägsnades från en krog i centrala Umeå. När en av ordningsvakterna, som är färgad, skulle avlägsna mannen sa 22-åringen att ”sådana som han” inte fick ta i honom och gjorde Hitler-hälsningar riktade mot ordningsvakten.

Polis kallades till platsen och omhändertog mannen enligt lagen om berusade personer. Då hotade 22-åringen att döda en av polismännen samt spottade på honom, det slutade med att poliserna tvingades sätta en så kallad spotthuva på honom, innan han fick sova ruset av sig på polisstationen.

Hets mot folkgrupp

22-åringen har varken kunnat erkänna eller förneka det inträffade då han säger sig sakna minnesbilder från kvällen.

Tingsrätten dömer honom nu för hets mot folkgrupp, förolämpning, hot mot tjänsteman samt våldsamt motstånd. Han ska även betala drygt 10 000 kronor i skadestånd och rättegångskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.