Se när delar av den gamla bron grävs bort. Foto: Christina Ericsson

Glädje i Ammarnäs: Nu grävs broresterna i Tjulån bort

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har översvämningar ställt till det i Ammarnäs. En anledning har varit att rester från en gammal bro legat på botten av Tjulån.

Nu grävs brofundamenten bort – till invånarnas glädje.

– Det var säkert hundratals där och tittade, tjoade och viftade med armarna. Det var en som skrek: “Visst vet du att du skriver historia?”, säger Daniel Grundström, grävmaskinist.

På 50-talet byggdes en ny bro över Tjulån vid väg 363, intill Ammarnäs. I samband med detta lämnades gamla timrade stenkistor kvar på botten – vilket bidragit till ett något högre vattenstånd.

Under flera år har boningshus och betesmarker drabbats av översvämningar i området.

2016 fick Trafikverket tillstånd i en deldom från Mark- och miljödomstolen att ta bort brofundamenten. Flera av de boende kring Tjulån har längtat länge efter att detta ska ske. Under onsdagen påbörjades arbetet.

– Det var säkert hundratals där och titta, tjoade och viftade med armarna. Det var en som skrek “visst vet du att du skriver historia?”, säger Daniel Grundström, grävmaskinisten som gör arbetet.

”Gjorde stor skillnad”

För att kunna göra arbetet byggde han sig en väg ut i vattnet för att kunna ta sig ut och gräva. 

– När det blev klart sjönk vattnet mellan 7 och 15 centimeter direkt. Det gjorde stor skillnad, säger Daniel Grundström. 

Trafikverket tycker det är bra att man nu kan ta bort delar av den gamla bron som lämnats kvar. Men menar att detta inte kommer att förhindra alla översvämningar i området.

– Vi städar efter en kvarlämning från 1950-talet. Har man gjort något ska man inte lämna kvar det. Det kommer att underlätta flödet lite grann men det finns fortfarande en risk för översvämningar. När det är en snörik vinter och snösmältningen sammanfaller med regn så blir det väldigt mycket vatten i ån, säger Anita Wennström, miljöhandläggare på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.