Anders Pettersson, allmänningsförvaltare för Tärna-Stensele och Sorseles allmänningsskog, berättar om glädjen efter domen. Foto: SVT

Glädjen efter domen: ”Vi gick runt och tjoade”

Publicerad

De satt som på nålar när de väntade på domen i skogstvisten. När mark- och miljödomstolen förkunnade att markägarna fick rätt mot staten gick proppen ur.
– Det blev så att vi gick runt och småtjoade lite hela tiden, säger Anders Pettersson, allmänningsförvaltare.

Mark- och miljödomstolen levererade dom i den uppmärksammade skogstvisten om fjällnära skog. Markägarna har fått avverkningsstopp och inte fått någon ersättning för detta. Därför stämde de staten.

Strax efter klockan 11 slog Umeå tingsrätt fast att markägarna får rätt och staten ska betala totalt 18 miljoner i ersättning till markägarna.

– Det är klart att vi är väldigt nöjda, framför allt att det blev en så tydlig dom. Det finns ingen svajighet i vad de här domarna säger. Det är vi jättenöjda med, säger Anders Pettersson som är allmänningsförvaltare för Tärna-Stensele och Sorseles allmänningsskog.

Satt som på nålar

Men även om skogsägarna varit säkra på sin sak satt man som på nålar i väntan på domen.

– Vi satt hemma och väntade på att få ett mejl med domen. Det var spännande de sista minuterna där, säger Anders Pettersson med ett skratt.

– Det blev så att vi gick runt och småtjoade lite hela tiden. Vi har hållit på med de här frågorna i flera år och det har varit ett väldigt intensivt arbete. Det kändes lite som att det gick en plugg ur det hela så det var jätteskönt att vi vann, framför allt på det här sättet, säger han.

Trygghet i domen

När SVT Nyheter var i kontakt med Kammarkollegiet, som företräder staten, tidigare under torsdagen hade man inte något besked huruvida man ska överklaga eller inte. Något som markägarna tar med ro.

– Man får alltid leva med risken att motparten överklagar. Men eftersom domen är så tydlig känner vi en viss trygghet i att det ska ganska mycket till för att ändra hela innehållet i domen, säger Anders Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer