Markägarna stämde staten och fick rätt. Nu har mark- och miljödomstolen beslutat att staten ska betala drygt 18 miljoner kronor till flera markägare. Foto: SVT

Markägarna vann mot staten

Publicerad

Mark- och miljödomstolen har i dag beslutat att staten ska betala drygt 18 miljoner till flera markägare som inte fått ersättning efter ha nekats tillstånd att avverka fjällnära skog.

Tidigare har Skogsstyrelsen sällan nekat markägare att avverka sin fjällnära skog. Men efter den så kallade Änokdomen i Norrbotten 2014 fick flera avverkningsstopp och sedan 2015 har Skogsstyrelsen nekat flera markägare ersättning.

Skogsstyrelsen har nekat avverkningstillstånd eftersom skog som är fjällnära kan innehålla nyckelbiotoper och därmed bedöms skyddsvärd. Men detta gjorde att flera markägare stod med skog de inte fick avverka och blev utan ersättning.

Stämde staten – fick rätt

Flera markägare beslutade därför att stämma staten och under torsdagen kom de första domarna i mark- och miljödomstolen där utfallet gick i ägarnas favör.

– Att det finns höga naturvärden på fastigheterna råder det inget tvivel om och den frågan är redan avgjord genom Skogsstyrelsens avslagsbeslut. Det som domstolen har bestämt idag är att de nu aktuella besluten ger samma rätt till ersättning som vid bildande av naturreservat. Den enskilde fastighetsägaren påverkas på samma sätt, säger rättens ordförande Agneta Ögren, i ett pressutskick.

Håller med skogsägarna

Domstolen håller alltså med skogsägarna och resonerar att markanvändningen som pågår på deras fastigheter inte kan vara något annat än skogsbruk och att Skogsstyrelsens beslut innebär att skogsbruket avsevärt försvåras.

Ärendet i sig är principiellt viktigt eftersom situationen kan beröra omkring 3 000 markägare längs hela fjällkedjan från Norrbotten ner till Härjedalen.

Staten döms att betala drygt 18 miljoner totalt till markägarna. Betalning ska ske senaste en månad från att dom i målet har vunnit laga kraft.

Osäkert om överklagan

Kammarkollegiet representerar staten i frågan och det är ännu inte säkert om domen kommer att överklagas.

– Det som sker nu är att Kammarkollegiet tillsammans med Skogsstyrelsen ska se över domarna på en gång, säger Mattias Axelsson, pressansvarig vid Kammarkollegiet.

Det finns i nuläget ingen tidsplan för när ett besked om en eventuell överklagan lämnas.

– Från vårt håll kan vi inte säga så mycket ännu. Vi måste se över domarna först, säger Mattias Axelsson.

Fakta: Fjällnära skog

Visa

Den fjällnära skogen omfattar cirka 1,2 miljoner hektar produktiv skogsmark.

Mellan 2015 och 2017 nekade skogsstyrelsen avverkning för 1210 hektar.

2016 slutade skogsstyrelsen betala ut ersättning för avverkningsstopp.

Ersättningsstoppet har blivit en het politisk fråga och ett tjugotal rättsfall kring ersättningar pågår.

Källa: Dagens Industri

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer