Foto: TT/SVT

Skogsägare stämmer skogsstyrelsen för obetald skog

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals skogsägare drabbas när skogsstyrelsen infört en tuffare linje i miljöfrågan kring fjällnära skog. En av dem är Ingrid Lindh som ville avverka men nekas.

Färre tillstånd ges för att avverka men skogsägarna blir inte ersatta för att avsätta den skyddsvärda skogen. Och just nu pågår ett 20-tal fall i Sverige där skogsägarna har stämt skogsstyrelsen.

– Jag anmälde min avverkning till skogsstyrelsen för två år sedan och fick nyligen svar där de nekade mig avverkningstillstånd på grund av att det fanns värdefulla biotoper på min mark, säger Ingrid Lindh som behövde pengar från skogen för att bygga ut sin camping i Kraddsele nära Ammarnäs.

Får ingen ersättning

Hon är bara en av tusentals skogägare med fjällnära skog som drabbas. Miljöhänsyn ska tas där det finns värdefulla biotoper och det innebär att skogsägarna inte får avverka. Men några pengar att ersätta skogsägarna för den avsatta marken finns inte.

– Det är stora egendomar, värden som man trott sig ha i kanske hundra år och sen kommer någon och säger att man inte ska få bruka det och inte heller få någon ersättning och det kan inte jag förstå, säger Anders Pettersson som är förvaltare åt Sorsele allmänning som också har en stor del fjällnära skog.

Kräver slut på osäkerheten

Han menar att regeringen satt miljömålen över den privata äganderätten och nu agerar flera lokala politiker i frågan. Riksdagsledamoten Helena Lindahl, Centern, säger att den osäkerhet som råder måste få ett slut och att skogsägarna måste få betalt för skyddsvärd mark.

Socialdemokraten Isak From säger samma sak och han menar också att äganderätten är okränkbar.

Just nu pågår ett 20-tal ärenden där skogsägare har stämt staten för att i framtiden kanske ha en chans att få tillbaks några pengar för den mark som man skyddar.

I klippet ovan kan du höra Ingrid berätta om tvisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.