Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S). Foto: SVT.

Regeringen öppnar för att ersätta skogsägarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen meddelade förra veckan att den är beredd att se över hur skogsägare kan få ersättning när fjällnära skog inte får avverkas.

– Det är viktigt att värna äganderätten så att incitament för ett hållbart skogsbruk främjas, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen har signalerat att befintlig lagstiftning vad gäller rätten till ersättning när avverkningstillstånd nekas är otydlig, och regeringen ska avvakta rättsprocessen som pågår i mark- och miljödomstolen.

Vid en interpellationsdebatt i riksdagen i januari lyfte riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) frågan om ersättning då skogsägare inte får avverka fjällnära skog. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) sa i debatten att ersättning ska betalas ut, men att det kan dröja.

– Jag har stor förståelse för den frustration som skogsägarna till den fjällnära skogen kan uppleva, sa Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.