Tove Tollbom och hela föreningen är glada över det bidrag de tilldelats för att kunna finansiera en grillkåta som den på bilden. Foto: SVT

Glädjerus i Jörn – får ta del av 27-miljonersbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Elva Folkets Hus- och Parkers medlemsföreningar i landet får dela på drygt tio miljoner kronor. En av föreningarna ligger i Västerbotten. Det är Jörn Folketsparkförening som får 110.000 kronor.
– Alla pengar kommer att gå till en grillkåta full av glädje och kärlek, säger Tove Tollbom, styrelseordförande i föreningen.

I veckan presenterade Boverket vilka samlingslokaler som får ta del av investeringsbidraget på totalt 27,2 miljoner kronor. 10,3 miljoner av den totala summan går till elva Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar.

Glädjerus i Jörn

Jörns Folketsparkförening har precis nåtts av beskedet att de tilldelats 110.000 kronor i bidrag när SVT Nyheter Västerbotten ringer upp dem.

– Det känns fantastiskt roligt, ohyggligt roligt, helt makalöst, säger Tove Tollbom, styrelseordförande i Jörns Folketsparkförening.

Hon trycker på att föreningen verkligen har kämpat för att få ta del av bidraget då de menar att de är i stort behov av en grillkåta. I dag är alla föreningens lokaler oisolerade och mellan skyltsöndagen, då det anordnas vinterpub och gästerna går omkring i skoteroverall, och Valborgsmässoafton kan de inte ha några evenemang.

”Vi beställer den direkt vi fått papper”

Grillkåtan kommer att kosta kring 200.000 kronor, den ska rymma omkring 50 personer och tanken är att alla ska ha tillgång till att hyra den.

– Mycket läggs ner, men här har vi framtidstro. Vi har redan fått bokningar på grillkåtan, men trots beskedet om bidraget vågar vi inte ropa hej förrän vi har papprena i handen. Däremot så kommer vi direkt vi fått dem att ringa och beställa grillkåtan, säger Tove Tollbom.

Förutom de 110.000 kronorna från investeringsbidraget har föreningen fått pengar från kommunen för att finansiera kåtan och ett visst belopp står även föreningen för själva.

Investeringsbidragen till allmänna samlingslokaler går 2017 till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler för energibesparande åtgärder, tillgänglighetsanpassningar och upprustningar för att höja lokalernas standard.

 • Mellanstadens Folkets Hus och Park i Karlskrona, 700 000 kronor
 • Föreningen Folkets Hus i Långshyttan, 1 500 000 kronor
 • Målerås Folkets Husförening, 125 000 kronor
 • Alvesta Folketshusförening, 604 900 kronor
 • Bagarmossen Folkets Hus, 4 750 000 kronor
 • Alviks Kulturhus, 935 000 kronor
 • Järva Folkets Park, 619 850 kronor
 • Vingåkers Folkets Park, 390 000 kronor
 • Jörns Folketsparkförening, 110 000
 • Föreningen Smögengården, 150 000 kronor
 • Ideella Föreningen Ellösparken, 460 000 kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.