Det var i mars som en person var på företagsmiddag på en restaurang i Skellefteå. Glutenfri mat var beställd i förväg – och man hade fått veta att detta skulle gå att ordna. När maten serverades uppmärksammade personen att det var äggnudlar, ett livsmedel som innehåller gluten, på tallriken.
Personen frågade serveringspersonalen om maten verkligen var glutenfri och bad den kontrollera med köket. Serveringspersonalen gjorde detta och sa att ingen innehållsförteckning fanns kvar men att nudlarna var glutenfria.
Men efter att personen ätit maten dröjde det inte länge förrän hen fick en kraftig reaktion, med våldsamma kräkningar. Personen hade svårt att ta sig hem och kände sig matt i kroppen flera dagar efteråt.
Restaurangen: Fel vid serveringen
Efteråt bekräftade restaurangen att det var gluten i nudlarna och berättade att det blivit fel vid serveringen. Enligt restaurangen hade man lagat riswok till kunden, men detta hade aldrig serverats.
Kunden anmälde händelsen till miljönämnden i kommunen som varit i kontakt med restaurangen. Kökspersonalen uppger då att ingen frågat om innehållet i nudelwoken den kvällen. På restaurangen menar man också att man har en rutin att gå igenom innehållet i maten och vilka allergier som finns i olika sällskap med serveringspersonalen.
Vid en livsmedelskontroll samma månad noterades också att en vegansk rätt innehöll allergenen räkor. Räkorna var en ingrediens i grön currypasta som var tillsatt i den veganska grytan. Detta hade inte uppmärksammats av personalen.
SVT Nyheter har varit i kontakt med restaurangchefen som inte vill kommentera händelserna.
Miljönämnden kräver nu att restaurangen kartlägger vad som gått fel. Samt att man upprättar rutiner vid beställning, tillagning och servering av allergikost. Kommunen kräver också att personalen får mer kunskap om allergier.