Foto: TT

Glutenfri trend kan vara ohälsosam

Uppdaterad
Publicerad

Trots att antalet personer med diagnostiserad glutenintolerans, celiaki, i Sverige minskar köper vi stora mängder glutenfria produkter. Men de som väljer bort gluten utan att vara överkänsliga kan drabbas av olika bristsjukdomar, menar internationella forskare.

Trenden med att äta glutenfria produkter ökar. Bara det senaste året har det sålts glutenfria matvaror i Sverige för 861 miljoner kronor visar siffror från ett marknadsföringsföretag.

Siffrorna går på tvärs med Socialstyrelsens, vars statistik visar att allt färre i Sverige får diagnosen celiaki. Det säger dock ingenting om hur många som är drabbade, då mörkertalet kring de som aldrig får en diagnos anses stor.

Bagare märker av trenden

Johan Sandelin är konditor i Stockholm och han märker att det skett en ökning sedan hans konditori började sälja naturligt glutenfria bakelser och glutenfritt bröd och även i juletider, pepparkakor.

– Många reagerar på att smaken är annorlunda i till exempel glutenfria semlor och man kan förutsätta att just de personerna följer den glutenfria trenden; inte att de i själva verket är överkänsliga, menar han.

Men att äta glutenfritt trots att man inte är överkänslig kan vara direkt ohälsosamt.

Kan leda till vitaminbrist

En forskningsrapport pekar på en rad bristsjukdomar som kan uppstå om man som frisk utesluter gluten ur kosten. Man kan drabbas av folsyre- och olika typer av vitaminbrist och även få förhöjda arsenikvärden om man väljer bort vetet mot ris.

Människor med magsmärtor antar ofta att det beror på glutenöverkänslighet. Men ett forskarteam på universitet i Norge och Australien pekar på att uppkomsten till problemen i själva verket kan vara en annan kolhydrat; nämligen fruktan, som finns i många grönsaker, till exempel lök, kål och broccoli.

Behövs kunskap

Marie Carlsson är professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hon menar att det måste finnas en hög medvetandegrad bland människor som trots att de inte har celiaki, väljer glutenfri kost.

– Den norsk/australiensiska forskarrönen som publicerades i höstas, visar på att i länder där man berikar mjölet med vitaminer och folsyra, kan det vara riskabelt att stryka det ur kosten, om man inte har kunskapen om hur man ska ersätta livsmedlen som innehåller gluten, säger hon.

Celiaki

Celiaki (glutenintolerans) är ett kroniskt tillstånd där tarmluddet i tunntarmen förstörs på grund av inflammation. Inflammationen beror på en onormal reaktion på gluten, som finns i många mjölsorter.

Personer med glutenöverkänslighet (non coeliac gluten sensitivity) får inte tarmluddet förstört på grund av inflammation, men däremot liknande symptom såsom magsmärtor och diarré.

Antalet patienter som fick diagnosen celiaki var drygt 2.100 personer under 2016.

Antalet som fått diagnosen i Sverige har minskat varje år sen 2014.

Kolhydraten fruktan finns bland annat i:

  • vitlök
  • röd- och gullök
  • kronärtskocka
  • broccoli
  • kål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.