Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bertil Ekholtz, SVT, Umeå kommun

Stig Lindberg-fontän i Umeå förstördes – konstantikvarie: ”Upprepa inte historien”

Uppdaterad
Publicerad

Formgivaren Stig Lindbergs konst har inte alltid hanterats väl av Umeå kommun. En fontän som kommunen fick på 70-talet förstördes och ligger nu nedpackad i trälådor i ett förråd. Nu vädjar konstantikvarien Suzanne Steneberg till kommunen att låta skulpturen på Renmarkstorget vara.

– Det är viktigt att man inte upprepar historien, säger hon.

Det är inte första gången som det blir en debatt kring Stig Lindbergs konstverk i Umeå. För 50 år sedan skänktes en Stig Lindberg fontän till Umeå kommun av affärsmannen Eric Modig. Konstverket skulle då flyttas från Centrumhuset till stadshuset.

Någon, oklart vem, kapade toppen på verket för att det skulle få plats på stadshusets första våning.

Konstverket sköttes sedan inte av kommunen. Det stod i stadshuset till 2008 då beslut fattades om att plocka bort det för gott. Orsaken var då att fontänen betraktades som förstörd och utan värde både av närstående till Stig Lindberg och av en expert vid Nationalmuseum.

Det gick inte att återställa i orginalskick eftersom exakta skisser saknades. 

I videon ser du var konstverket ligger nu och hör konstantikvarien om hur hon ser på debatten om skulpturen på Renmarkstorget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.