Göran letar sina vänner i Haitis ruiner

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hundratusen människor befaras ha dött i den förödande jordbävningen på Haiti sent i går kväll. Författaren Göran Lundin från Skellefteå som skrivit flera böcker om den västindiska ön, vet nu inte om hans vänner finns kvar.

– Jag vet människor i utkanten av min bekantskapskrets som har omkommit och tankarna går ju först och främst till dem. Men sedan känner jag ju så mycket för landet som helhet också, säger Göran Lundin.

Svårt att få kontakt

På onsdagseftermiddagen sa Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive till CNN att fler än hundratusen människor har dött i skalvet. Enligt uppgifter är större delen av huvudstaden Port au Prince förstörd.

Offentliga byggnader som sjukhus och presidentpalats har kollapsat. Utan el och telefonförbindelser famlar landet bokstavligen i mörker.

– Jag försöker naturligtvis få kontakt men jag vet ju av erfarenhet att kan vara svårt. När orkanen drog fram för två år sedan tog det lång tid att få kontakt via internetkaféer och vanlig telefon.

Hoppas skolan finns kvar

Göran Lundin har adopterat barn från Haiti och skrivit flera böcker om ön. Han är dessutom ordförande i en stödförening för Olof Palmes skola där.

– Jag tror att skolan har klarat sig men det är ju bara en gissning eftersom jag inte fått någon kontakt ännu. Skolan ligger några mil norr om huvudstaden, den är av betong och stabil så det borde finnas förutsättningar.

Hårt drabbat land

Haiti, som gränsar mot Dominikanska republiken, är ett av världens fattigaste läner. Ön har drygt åtta miljoner invånare som på senare år drabbats av flera naturkatastrofer. Landet har också sargats svårt av skogsskövlingar.

Marit Israelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.