Nordmaling väljer tomtvinnare Foto: Svt

Nu ska tomterna få ägare

Uppdaterad
Publicerad

I Nordmaling pågår ett noggrant gallrande bland alla som velat ha en gratistomt, runt 100 tomter ska fördelas.  En effekt är att en del intresserade istället köper andra hus i Nordmaling.

Det var flera tusen som hörde av sig och ville ha en gratis tomt, flest från Polen. Nu har Sune Höglander, Nordmalings samhällbyggnadschef kommit ner till runt 400 ansökningar. I kommunstyrelserummet finns det tre högar, en med icke godkända, en med tveksamma och en med klart godkända.

– Vi försöker att göra en bedömning utifrån vad de skrivit i sin ansökan, säger Sune Höglander. De förklarar att de har pengar, hur mycket pengar de har och hur de har tänkt att bygga sitt hus.

Siktar på 10 000

Nordmalings kommun vill som många andra öka sin befolkning. 10 000 invånare ska de vara år 2050. Nu är de drygt 7000.  Och uppmärksamheten har fått andra positiva effekter för Nordmaling. När en del får klar för sig att det bara handlar om en gratis tomt, frågar de istället efter andra fastigheter.

– Då blir det besvärligt för dem, så då frågar de ”finns det andra objekt i Nordmaling?” Så då har vi länkat till en lokal mäklare på vår hemsida, säger Sune Höglander. Sedan har vi också länkat till ett bostadsprojekt som vi har i hamnen här i Nordmaling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.