”Avstånden är skrämmande” – hör vad Iza tänker om att ha tre timmar till förlossningen. Foto: Privat

Gravida Iza tvingas åka tre timmar till förlossningen: ”Gruvsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Iza Wahlström bor i byn Grytsjö i Vilhelmina kommun och är beräknad att föda sin bebis om fem veckor. Hon har ungefär tre timmars enkel resväg till förlossningen i Lycksele. 

– Det är väldigt långt, speciellt om man har väldig mycket komplikationer som jag haft. Det känns gruvsamt, säger hon.

Det är kris på barnmorskor i sommar i Västerbotten och gravida i Umeå kan tvingas åka ungefär 13 mil till Skellefteå eller Lycksele för att föda. Detta har väckt diskussioner kring hur långt man ska behöva åka för att föda barn.

Iza Vahlström har beräknat förlossningsdatum om fem veckor och har tre timmar enkel väg till förlossningen i Lycksele.

Hör hur hon tänker kring det i videon ovanför.

Hur långt tycker du det är rimligt att åka för att föda barn?

Klara • Mina fem minuter i bil var en pina på grund av komplicerade sammandragningar. Önskar fler barnmorskeledda födelsecenter,
, satsningar på förlossningsvård och näröppna kliniker igen, samt möjlighet att bo på patienthotell när det närmar sig för de som har längre och inte behöva åka i sista minuten. Och möjlighet till hemmaförlossningar för de som vill

Åsa • Blev nu riktigt glad. När jag såg inlägget med barnmorskan som kände djupt för de kvinnor från Umeåtrakten när de eventuellt måste åka 12 mil inför förlossningen, inget ont om henne. Hon verkar vara en kompetent och engagerad barnmorska. Jag tänkte direkt på mammor i inlandet som aldrig haft något val. Stor eloge till SVT som lyft blicken från storstadsperspektivet.

Karin • Jag tycker det är rimligt att få möjlighet att föda hemma, för den som önskar det (och inte har några medicinska orsaker som föranleder en förlossning på sjukhus). Utifrån det perspektivet tycker jag det är rimligt att assisterande barnmorska har en inställelsetid på max 2-3 timmar.

Åsa (mamma till 2 barn) • 30 minuter kanske. Är glad att jag bodde nära NUS när jag skulle föda. Det är hemskt att gravida kvinnor ska behöva resa flera mil för att föda. Att det är vanligt att kvinnor reser långt för att föda i andra städer är inte ett argument. Det behöver inte betyda att det borde vara så. Umeå behöver förbättra arbetsmiljön och förbättra lönen för barnmorskorna. Satsa på att behålla barnmorskorna istället för att anställa nya hela tiden som ska ersätta. Att kvinnor ska kunna känna sig trygga med att inte behöva föda i en bil borde vara en självklarhet. Vissa bebisar tar inte mycket tid på att sig för att komma ut, det borde vara anledning nog att kvinnor inte ska behöva resa långt. Jag blir ledsen av att man lägger ner bb i vissa städer. Hur tänker man då?!

Mia • Så länge kvinnohäksan prioriteras så lågt som den gör, så blir det inga barn för min del. Fullständigt otryggt och alldeles för stora risker imo.

hasse nilson • 30 minuters bilfärd ,max

Charlotta Boestam • Alla mina tre barn hade fötts i bilen om avståndet till BB vore mer än en timmas bilresa bort. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att måsta åka flera timmar till BB! Vi ska också se till att nyfödda får samma goda omhändertagande vid födseln som när de blir sjuka senare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gravida Iza får åka tre timmar till förlossningen

Iza Wahlström bor i byn Grytsjö i Vilhelmina kommun och är beräknad att föda sin bebis om fem veckor. Hon har ungefär tre timmars enkel resväg till förlossningen i Lycksele. 

– Det är väldigt långt, speciellt om man har väldig mycket komplikationer som jag haft. Det känns gruvsamt, säger hon.

Hör i videon om hur hon tänker kring att ha långt till förlossningen.

Alex • 0 m är rimligt. Eller max 35 minuters bilresa om man vill föda i ett sjukhus. Har fött barn båda i sjukhuset och hemma (3 veckor sen) och tycker att Min Barnmorska programmet behovs i hela landet. Dem som ska föda barn ska har rätt att välja själv var det känns tryggast att föda inte politiker!

Agneta Mattsson • Jag skulle aldrig vilja föda hemma. Skulle ha varit död nu om jag hade fött hemma, eftersom jag fick Eklampsi, som är den vanligaste orsaken till mödradödlighet i u- länder. Tack vare att jag födde på sjukhus överlevde både jag och barnet, som snart är 25 år gammal!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.