Foto: Privat.

Gravljuset blev en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit vanligare att använda gravljus i ljuslyktor hemma på den egna gården. Men för skellefteåbon Anita Boman blev gravljuset en katastrof – och nu varnar hon andra.

Anita Boman på Moröbacke i Skellefteå tycker om att pyssla och göra fint omkring sig. Ofta tänder hon ljus både ute och inne och den här lördagkvällen, för en dryg vecka sedan, var inget undantag.

– Jag gick i säng klockan tolv på kvällen och hade släckt allt vad jag såg, men så vaknade jag två timmar senare av en konstig känsla av att något var jättefel. Trots att jag varken såg eller hörde något sprang jag upp ur sängen och ut i köket, och såg lågorna som slog upp på altanen utanför fönstret, säger hon.

Huset nära övertändas

Klockan 2:03 larmade hon räddningstjänsten, och redan klockan 2:06 var de på väg. Tack vare att Anita Boman bor så nära brandstationen kunde de rädda huset och därmed de övriga bostäderna i radhuslängan.

– Fem minuter till och huset hade varit övertänt, alltså nu går jag bara omkring här och är tacksam över att det inte blev värre. Visst är det en katastrof och jag har varit både chockad och skakad, men det här går ju ändå att hantera.

Att sanera huset är ett mödosamt arbete. Inomhus är det specialstädning som gäller från golv till tak, och utomhus måste uteplatsen rivas för att så småningom kunna ersättas med en ny. Mycket skräp blev det. Brandorsaken misstänker Anita Boman själv är det gravljus som hon hade i en uppsättning ute på altanen.

– Jag trodde nog själv att det här var helt säkert men på något sätt måste det ha blivit så varmt av det helt nedbrunna ljuset att det börjat brinna ändå.

Nu vill hon varna andra.

– Just sådana här gravljus tänker man ju att de är säkra men inte alls, alltså det är livsfarligt, säger hon och berättar att  vaggats in  i någon slags falsk säkerhet:

– Ja eftersom de här ljusen är i en förpackning så tänker man att det är säkert.

Oklart hur det uppstår

Räddningstjänstens Peter Markstedt, som var insatsledare under olycksnatten, förstår henne.

– Jag tänker som dem som råkat ut för de här bränderna; att man känner sig ganska trygg med de här ljusen eftersom de är gjorda för att stå utomhus. Men det är också känt att ljus, när de brunnit ned, liksom kan fallera ut. Egentligen vet vi inte exakt vad som händer, berättar han.

Konsumentverket får in några få anmälningar varje år som gäller incidenter med gravljus och hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är problemet rätt okänt – däremot konstaterar man att gravljus är billiga, brinner länge och uppfattas som säkra.

– Vi har nu faktiskt två kända fall här i Skellefteå med begravningsljus inblandade så det är väl bra att det blir känt att det gäller att hålla total koll även på de här ljusen.

Extra försiktighet kring jul

Så här i jultider passar räddningstjänsten på att upprepa den ständigt viktiga uppmaningen; LÄMNA ALDRIG ETT LJUS OBEVAKAT. Statistiken talar sitt eget tydliga språk; det är fler ljusrelaterade bränder nu än vid någon annan tidpunkt på året. Anita Boman hoppas att branden hos henne ska kunna fungera som en viktig alarmsignal. Och själv tar hon till ytterligare åtgärder.

– För det första kommer jag aldrig mer att ha något annat än hundraprocentigt stearin och för det andra har jag redan köpt brandsläckare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.