Foto: Privat/SVT

Grönt ljus för seriespel för ungdomar – glädje på Västerbottens Fotbollförbund

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomar får spela matcher utomhus igen, meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagen. När beskedet kom var det glada miner på kansliet hos Västerbottens Fotbollförbund.

– Vi har varit oroliga för att tappa spelare från de här årskullarna om det inte skulle blir några matcher, säger tävlingsansvarige Micke Sundqvist.

Beskedet kom under onsdagseftermiddagen. Nu ska barn och unga födda 2002 och senare tillåtas spela matcher och ha lagtävlingar utomhus igen. Barn och ungdomar ska få tävla max en gång i veckan per idrott och tävlingarna ska genomföras lokalt, eller med ett begränsat resande.

Däremot kommer det fortfarande inte gå att arrangera större cuper för tillexempel fotbollen, men seriespelet kan starta.

– Det är verkligen fantastiskt bra och positivt för de unga. Serierna kan nu starta i ordinarie tid och vad gäller barn- och ungdomsfotbollen så brukar vi inte spela mer än en match per vecka annars heller, säger Micke Sundqvist.

Detta gäller för individuella idrotter och lagidrotter

För barn födda 2002 eller senare gäller dock att enstaka matcher eller tävlingar får genomföras utomhus. Med enstaka match eller tävling avses

  1. för lagidrotter maximalt en match eller en endagstävling per lag och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande, och
  2. för individuella idrotter maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.