Foto: SVT

Möt grottflickan som överlevde

Uppdaterad
Publicerad

Hon har kallats grottflickan från Brasilien där hon levde som gatubarn. Hon säger själv att det är ett under att hon lever idag och att det är först nu som hon kan berätta om sitt liv och det hon varit med om.

Det är alldeles knäpptyst i den fullsatta aulan på Dragonskolan när Christina Rickardsson berättar för gymnasieeleverna om sitt gripande livsöde. Hon bor i Umeå men växte upp i Vindeln dit hon kom som sjuårigt adoptivbarn.  

– Sluta aldrig gå, ge inte upp. Även om det kan se tungt och omöjligt ut så får du aldrig sluta tro på dig själv, säger hon till ungdomarna med eftertryck.  

Bodde i grotta

– Jag hade ett blandat liv som gatubarn. Jag bodde tillsammans med min mamma i en grotta, men hamnade så småningom på barnhem och därifrån adopterades jag till en fantastisk familj i Vindeln.

Christina har nära till skratt när hon berättar om allt det hon varit med om. Men det har inte alltid varit nära till lycka och skratt i hennes liv.

– Nej, man anses vara en råtta eller kackerlacka så livet som gatubarn är verkligen inte mycket värt, säger hon.

Hårt liv som gatubarn

Enligt Unicef och hjälporganisationer tvingas gatubarnen tigga, stjäla, sälja saker, tvätta bilar och putsa skor för att överleva. Många utsätts för våld, övergrepp och människohandel. Med myndigheternas medgivande rensas också gatorna från gatubarnen ofta med ett pistolskott i huvudet. För Christinas del är det först nu som hon känner att hon kan berätta.

– Jag har helt enkelt inte varit mogen och redo att berätta då mycket av det som hänt är personligt och privat och flera av de händelser jag varit med om är också väldigt smärtsamma, säger Christina.

Vill berätta

Flyktingsituationen i Sverige och Europa är en bidragande orsak till att hon nu vill berätta om sitt livsöde.

– Vi har flyktingar och tiggare på gatan och Sverige förändras. Det är någonting som vi inte är vana vid eller utrustade för och vi vet inte riktigt hur vi ska hantera den nya situationen. I det läget kände jag ändå att jag sitter på en viss kunskap om hur det är att integreras och hur det är att komma till ett nytt land och genomgå en gigantisk kulturkrock. Där känner jag att jag kan bidra med någonting, säger Christina.

Ger ut bok

Idag jobbar Christina som företagare och författare och i höst kommer boken om hennes liv ut. Hon är bunden till ett kontrakt med ett stort bokförlag och kan därför inte berätta några ytterligare detaljer. Flera inspirationsföreläsningar är inplanerade som handlar om att lyckas mot alla odds. Föreläsningarna genomför Christina bland annat tillsammans med den förre idrottsstjärnan Stefan Holm. 

– Jag hoppas att mina föreläsningar och min bok ska ta emot av publiken på ett bra sätt. Förhoppningsvis kan jag bidra med att folk kan få bättre förståelse för kulturkrockar, att man har haft helt olika liv och hur ett liv kan se ut för ett gatubarn och en grottflicka som jag var, säger Christina Rickardsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.