”Konstnärlig gestaltning” av den nya kvarkenfärjan. Foto: illustration från Wärtsilä Oyj Abp

Stort bakslag för nya Kvarkenfärjan

Uppdaterad
Publicerad

Kvarkenprojektets ansökan har granskats av INEA, som har hand om infrastruktur- och forskningsprojekt inom EU. Efter granskningen står det klart att projektet inte har gått vidare i ansökningsprocessen.

Projektgruppen måste nu utvärdera beslutet och ansökan och förbereda nya finansieringsansökningar.

– Att projektets tidtabell nu måste granskas pga. tekniska orsaker i denna finansieringsrunda motvägs av det faktum att EU hela tiden efterlyser precis sådana innovativa projekt som Midway Alignment.Vi har fortfarande starkt stöd inom kommissionen och hos koordinatorn för Motorways of the Sea programmet och enligt preliminära uppgifter öppnas en ny CEF-ansökningsrunda under år 2017, säger Mathias Lindström, projektkoordinator för Midway Alignment, i ett pressmeddelande.

Ansökan ska ses över

Nu ska arbetets tidtabell granskas och de tekniska motiveringarna i projektets ansökan ska ses över.

– Faktorerna som ledde till detta beslut går att åtgärda. Vi är enormt stolta över detta gränsöverskridande arbete mellan tjänstemän, näringslivet och politiker över land- och partigränserna. Hela regionen på båda sidor Kvarken har verkligen ställt sig bakom detta projekt. Lagarbetet fortsätter och vi kämpar tills vi har en lösning för att säkerställa transportstråket i Kvarken, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.