Riksdagsledamoten Edward Riedl (M). Foto: Midway Alignment/TT

Riedl: ”Vi har en Norrlandsfientlig regering”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Edward Riedl (M) ger sig in i kampen om finlandsfärjan mellan Umeå och Vasa. Han menar att det nu är upp till den svenska regeringen att övertyga sina finska kollegor.

Projektet kring Kvarkenfärjans existens stött på hinder i Finland. Projektansökan finns inte med på listan med ärenden som bereds för att skickas till EU-kommissionen, skriver finska Vasabladet.

(M) riktar skarp kritik

Utan stöd från EU byggs det förmodligen ingen ny färja, det tror riksdagsledamoten Edward Riedl (M), som riktar skarp kritik mot regeringen.

Kvarkentrafiken

– Det enda den här regeringen levererar till Norrland är höjda bensinskatter, höjda energipriser och snart väntar kilometerskatt och flygskatt. Alliansregeringen stod bakom ansökan till EU men nu riskerar den här regeringen att schabbla den här möjligheten. Vi har en Norrlandsfientlig regering, säger Edward Riedl.

”Dags att sätta press”

En ansökan till EU-kommissionen ska vara inne den 16 februari, men för att projektet ska gå igenom krävs ett godkännande både från den svenska och den finska regeringen. Riedl menar att det nu är upp till den svenska regeringen att övertyga sina finska kollegor. 

– Nu är det dags att Socialdemokraterna i Västerbotten vaknar och sätter press på sin statsminister. Det är upp till den svenska regeringen att övertyga sina finska kollegor, för det här duger inte, säger Edward Riedl. 

Frågan under beredning

Men enligt regeringen finns det ingen anledning att dra förhastade slutsatser kring färjans framtid.

– Det finns egentligen ingenting att säga i nuläget. Frågan är under beredning hos regeringskansliet. Vi tittar på frågan, säger Elin Tibell, Pressekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarkentrafiken

Mer i ämnet