Resenär: ”Hoppas att fler ska protestera”

Uppdaterad
Publicerad

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) upprörs efter beskedet att finska staten inte går in med pengar till den nya kvarkenfärjan. Och han är inte ensam – missnöjet finns också bland resenärerna.

Förutsättningen för ett EU-stöd till den nya färjan mellan Umeå och Vasa är att både finska och svenska staten går in med delfinansiering. Men nu har projektet stött på hinder i Finland.

Projektansökan finns inte med på listan med ärenden som bereds för att skickas till EU-kommissionen, skriver finska Vasabladet.

Kvarkentrafiken

– Nu faller hela projektet. Två kommuner kan inte ro det här i land. Kostnaderna för den gamla färjan är så höga att vi kommer att få tiotals miljoner i kostnader för den gamla färjan, säger Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) och fortsätter:

– Det här får katastrofala följder. Vi får överväga att lägga ner hela trafiken.

”Vi behöver färjan”

Båtresenären Pirjo Lawson tycker att folk borde visa sitt missnöje.

– Jag hoppas att flera som är som jag och har flyttat från Finland till Sverige ska protestera, att vi ska visa att vi behöver den här färjan faktiskt, säger hon.

Varför behövs finlandsfärjan?

– För basindustrin i Sverige och Finland är den viktig – och handel, säger Björn Thunqvist.

– Finlandsfärjan är jätteviktig för mig. Jag har mina föräldrar i Vasa, säger Marianne Näslund som bor i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarkentrafiken

Mer i ämnet