Bild på hur den nya färjan är tänkt att se ut. Foto: Midway Alignment

Finskt beslut hotar att sänka färjan

Uppdaterad
Publicerad

Den nya färjan har sagts kunna skapa 50 000 nya arbetstillfällen i Kvarkenregionen. Men ett beslut i Helsingfors kan sätta stopp för bygget.

En rapport gjort av Vasaföretagaren Sture Udd på uppdrag av Kvarkenrådet 2014 visade att den nya färjan över Kvarken mellan Västerbotten och Österbotten i Finland kan ge upp till 50 000 nya arbetstillfällen i Kvarkenregionen.

Men nu har projektet stött på hinder i Finland. Projektansökan finns inte med på listan med ärenden som bereds för att skickas till EU-kommissionen, skriver finska Vasabladet.

Kvarkentrafiken

Orsaken ska vara att staten inte har 35 miljoner euro att sätta på projektet. Förutsättningen för ett EU-stöd är att både finska och svenska staten går in med delfinansiering.

Har inte fått beskedet

I Vasa säger däremot stadsdirektören Tomas Häyry att han inte har fått något sådant besked.

– Först vill jag höra från ministeriet om det verkligen är som du påstår. För det andra så gäller det att komma ihåg att sådana här beslut är politiska. Finns viljan så hitta­s p­engarna, säger han till tidningen.

Stora slantar kan hamna i sjön

Om planerna på den nya färjan mellan Umeå i Sverige och Vasa i Finland går i stöpet försvinner en väldig massa pengar bildligt talat rakt ner i sjön.

Både Umeå och Vasa kommun har redan satsat många miljoner på projektet i planeringstadiet. 2013 beviljades projektet ett EU-stöd på över 50 miljoner kronor.

Senast den 16 februari ska ansökan vara inskickad till EU-kommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarkentrafiken

Mer i ämnet