Foto: SVT

Gudagott gott kaffe viktigt för Budha

Uppdaterad
Publicerad

I Lycksele träffar vi Budha Sutedja. Han brinner för kaffe – och har till och med startat sitt eget rosteri.

I ett hus mitt i centrala Lycksele driver Budha Sutedja sitt microrosteri och kafé. Nu vill han sprida sin kunskap hur man brygga och dricka kaffe. Budha Sutedja som växte upp i Indonesien blev invigd i kaffedrickandet redan i tidig ålder

– Kaffeintresset började för längesen från min barndom i Indonesien, min farfar drack mycket kaffe min pappa också, säger Budha Sutedja, kaffemissionären från Lycksele.

Vill sprida kunskaper i kaffedrickande

Nu vill han lära oss dricka kaffe på rätt sätt.

– Jag vill sprida mina kunskaper till alla, hur man dricker kaffe som en njutning, bara sitta i lugn och ro dricka en kopp kaffe och tänka att jag mår bra hela vägen.

Efter att ha studerat kaffe under halva livet ville Budha prova på att rosta sitt eget kaffe.

– Intresset för kaffe har jag haft med mig länge, men jag är lite feg, jag ville inte starta tidigt, men nu är det jag som bestämmer hur kaffet ska smaka, säger Budha.

Gör studiebesök för gott kaffe

Nu har hans rosteri utsetts till det fjärde bästa fiket i Sverige av White Guide och microbryggeriet är det enda av sin sort i Lappland.

– Kaffe har en historia i varje kopp, det är livet, det är spännande vad som händer nästa år, säger han.

Varje årgång av kaffeskörd är olika, och Budha håller sig ständigt uppdaterad om olika producenters kaffebönor, samt gör studiebesök på andra kaféer som finns i White Guide.

– Varje körning av kaffe varje år har jag höga förväntningar. Hur kommer det nya att smaka? Det är spännande, tycker Budha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.