Foto: SVT

Guldgruva kan bli problem för renskötsel

Uppdaterad
Publicerad

Det som från början var tänkt som en turist- och forskningsgruva har nu vuxit till ett gruvprojekt som kan omfatta ett halvdussin små guldfyndigheter vid Vindelgransele. Men därmed har konflikten med rennäringen också blivit mer påtaglig.

Redan i sommar kommer Botnia Exploration att provbryta malm i den rika fyndigheten Fädbodtjärn, söder om Vindelälven.

– Vi tänker provbryta 5.000 ton i sommar. Malmen ska köras till Rönnskärsverket. Det handlar om 300 lastbilslass som ska fraktas dit, säger Bengt Ljung, vd för gruvbolaget.

Optimistiskt mål

Gruvbolaget NAN fick redan för mer än 15 år sedan tillstånd till en gruva vid Vargbäcken norr om älven. Detta tillstånd togs över av Botnia Exploration, som 2011 sköt en första sprängsalva och provbröt malmen. Förra året fick bolaget också tillstånd till den lilla guldgruvan Fädbodtjärn och det är den som ska provbrytas i sommar.

Företagets vd hoppas på en start för gruvan redan under 2018. Detta framstår dock som ett extremt optimistiskt mål med tanke på att företaget siktar på att lämna in en ansökan om miljötillstånd under hösten och medianvärdet för hanteringen av tillståndsansökningar är 1,5 år.

Guld för flera miljarder i området

I takt med att Botnia Exploration har prospekterat i området har projektet vuxit. Den fyndighet som kartlagts i Fädbodtjärn har blivit större och nu säger företaget att det kan finnas ytterligare minst fem mindre fyndigheter i närområdet.

– Här ligger guld för flera miljarder, säger Ljung.

Det är bara ett problem med den nya gruvan. Den ligger mitt i sameland, mitt i färdvägen för renarnas flytt från fjäll till kust.

– Det ligger mitt på vägen mellan sommar- och vinterbete. Det blir ett stopp här om gruvan öppnas, säger Göran Jonsson, ordförande i Rans sameby.

– Vi får förhandla och lösa det på något sätt, menar Bengt Ljung, vd för Botnia Exploration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.