Gymmen sprider ut sig

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler gymkedjor öppnar filialer utanför stadskärnorna. Tenton, med säte i Umeå, satte trenden för 20 år sedan och nu är det 360 Träningscenter i Skellefteå som expanderar.

Det nya gymmet i Ursviken planeras, enligt deras hemsida, att öppnas den 17 april i år.

– Det har alltid pratats om tillgänglighet till träningsanläggningarna för att det ska bli av. Ursviken ligger ju en mil utanför Skellefteå och här finns det ingen träningsanläggning, säger delägaren Patrik Nygren.

Nära för fler

För några år sedan öppnades anläggningen Iksu plus i Umeå, som ett komplement till de två redan befintliga anläggningarna. Tanken med gymmets centrala läge att fler ska ha närhet till träningen och lättare kunna gå på lunchpass till exempel.

– Eller om man vill ha ett gruppträningspass på kvällstid och inte kan ta sig hela vägen hit, till Ålidhöjd. Då kan man gå på Plus, säger Iksus gymchef Matt Richardson.

Behöver röra oss

Att gymmet är en populär besöksplats råder det inga tvivel om. Fysioterapeuten Ulrika Aasa har forskat om träning i gymmiljö och tror att det är mer än själva träningen som lockar.

– Det blir som en social del i ens liv att vara mer aktiv ihop. Sedan tror jag också att det spelar roll att vi har ett inaktivt liv, så vi känner ett behov av att röra oss. Och vi får ju hela tiden uppmaning från samhället att vi ska bli aktiva, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.