Bilden är ett montage. Foto: SVT

För få elever – skolan tvingas spara miljoner

Publicerad

Bristande elevunderlag har gjort att Liljaskolan i Vännäs tvingas till drastiska nedskärningar. Tio miljoner ska sparas och ett tjugotal anställda berörs.

Med sina omkring 1.200 elever är Liljaskolan i Vännäs Umeåregionens näst största gymnasieskola. Men just nu sviktar elevunderlaget och skolan måste spara cirka 10 miljoner kronor.

– Ja, det är helt klart kännbart och det kommer att bli stora förändringar vid Liljaskolan, säger Sonja Eriksson (S) som är ordförande i Liljaskolans styrelse. 

Två utbildningar läggs ned

Det här innebär att lokförarutbildningen och urmakarutbildningen läggs ned och att bussförarutbildningen läggs på is, men att man är beredd att återuppta den utbildningen. Inga elever tas heller in till det naturvetenskapliga programmet.

– Vi har haft svårt att få ekonomisk bärighet. När det gäller gymnasieutbildningar så har det under de senaste åren varit ett vikande elevunderlag och det beror på att färre söker då kullarna är mindre generellt över hela landet, behovet är mindre helt enkelt, säger Sonja Eriksson.

Och det här får konsekvenser för arbetsplatsen Liljaskolan.

– Vi får minska kostymen helt enkelt och anpassa oss till det elevunderlag vi har, säger Sonja Eriksson (S).

Ett tjugotal anställda påverkas

Elevunderlaget är i botten men tros vända under de kommande åren. Sonja Eriksson tror att det blir ett tjugotal tjänster som berörs och att hälften av dem, ett tiotal, måste sluta sin anställning.

– Klart att det här är allvarligt och särskilt för de personer som drabbas när vi tivingas till de här nedskärningarna, men vi måste ha en kostym som är anpassad till elevantalet, säger Sonja Eriksson (S), ordförande i Liljaskolans ledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.