Foto: Privat

”Hade alla gått och lagt sig hade vi brunnit inne”

Publicerad

I natt brann en Västerbottensgård ner i Norrliden mellan Vindeln och Åmsele. För familjen vars hem brann ner har nu grannar i området börjat ställa upp för att hjälpa familjen.

Strax innan klockan 23 under onsdagskvällen fick SOS in ett larm om en villa som brann i Norrliden mellan Vindeln och Åmsele. Räddningspersonal från fyra stationer skickades till husbranden som trots det inte gick att rädda. I huset bodde familjen Wallentinson med tre barn. Nu berättar mamman i familjen, Unni, om vad som hände under kvällen och natten.

– Vi befann oss i huset när det startade, jag var på nedervåningen med ett av barnen när min yngsta dotter ropade från övervåningen att det knastrade i taket, då kände jag röklukt och hon ropade ”jag tror att det brinner” då såg jag flammor upp genom taket efter det tog det en kvart och så var huset övertänt, berättar Unni Wallentinson.

Sov i stallet

Lyckligtvis klarade sig hela familjen oskadda, det gjorde också djuren de har på gården. Under natten fick också familjen hjälp av nära och kära med tak över huvudet.

– Vi är bara väldigt tacksamma att vi kom ut, hade alla gått och lagt sig hade vi brunnit inne, säger Unni som berättar att hennes man stannade kvar på gården under natten och sov i stallet tillsammans med fåren de äger.

”Man blir varm över allt gensvar”

Tak över huvudet var dock inte det enda som familjen har fått hjälp med sedan branden. Både vänner, bekanta och obekanta har gett familjen Wallentinson ett enormt stöd.

– Det har varit väldigt omtumlande, men man blir varm över allt gensvar, från de man känner och de man inte känner har det funnits en stor vilja att hjälpa. Jag är jätteglad, bara en sådan sak som att en granne körde hem till oss med hästvagn mitt i natten och lastade djuren och tog hand om mina barn. Det är helt otroligt vad folk ordnar för både djuren och barnen med kläder. Nu försöker de få till att bygga en ny hundgård eftersom den gamla brann ned.

Tills vidare kommer familjen att bo på gården, det enda som saknas är fungerande dusch, tvättmaskin och toalett utöver det klarar de sig förklarar Unni Wallentinson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.