Foto: SVT

Häktades för orkidéstöld – begär 107.000 kronor i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Paret som häktades misstänkta för att har grävt upp fridlysta orkidéer i Stekenjokk i somras begär nu ett stort skadestånd. Paret säger att häktningen ledde till att deras värdefulla fåglar dog i hemlandet.

Det var i somras som paret misstänktes för att grävt upp fridlysta orkidéer i Stekenjokk. Paret frihetsberövades i juli anklagade för grovt artskyddsbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Polisen sade sig ha gjort beslag som indikerade att det handlade om stölder från växt- och djurriket i organiserad skala med internationella förgreningar. Ärendet flyttades därför från lokal polis till Nationella operativa avdelningen (NOA).

Men bara några veckor senare konstaterade åklagaren att det på sin höjd handlade om bagatellartade förseelser, förundersökningen lades ned helt. Kvinnan har tidigare sökt 6.750 kronor i skadestånd.

Nu begär mannen 107.000 kronor för sakskador. Eftersom mannen satt häktad kunde ha inte be någon utomstående om hjälp med samlingen av rariteter i hemmet. Bland annat hans fåglar. Han begär även pengar till nya kläder och en ny telefon eftersom polisen inte lämnat ut detta när han släpptes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer